Na szép: Erdogan miatt bukják az olimpiai szereplést az izraeli birkózók

A Törökország és Izrael között egyre fagyosabbá váló kapcsolatok miatt véget ért az izraeli birkózócsapat álma, hogy részt vegyen a nyári párizsi olimpián.

Az Izraeli Biztonsági Ügynökség arról tájékoztatta a sportolókat, hogy a feszült török viszony és biztonsági helyzet miatt túl kockázatos lenne Isztambulba repülni a május 9-13. közötti olimpiai kvalifikációs versenyre, amely az utolsó lehetőséget jelenti a számukra, hogy kvalifikálják magukat a francia fővárosban megrendezendő játékokra.

Az öt izraeli sportoló, aki részt vett volna a versenyen, pénteken kapta meg a hírt.

„Csalódott vagyok, de tudtam, hogy ez lesz a döntés”

– mondta Ilana Kartish birkózó, aki a 2016-os riói olimpián képviselte Izraelt.

Bíróság elé kerül Törökországban izgatás vádjával letartóztatott izraeli focista

Sagiv Jehezkel, az Antalyaspor labdarúgója kezével egy szívjelet tett a kamera felé, és a „100 nap” feliratot mutatta egy mérkőzésen, ezzel „megsértette Törökország érzékenységét”.

„Remélem, hogy az izraeli szövetség és az olimpiai bizottság követelni fogja a világszövetségtől, hogy vegyenek figyelembe minket, és adjanak szabadkvótát a játékokra; a sportolóknak nem szabadna kárt szenvedniük a helyzetből” – tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az október 7-i Hamász-vezette mészárlás és az azt követő gázai háború óta szélsőségesen Izrael-ellenes álláspontot képvisel, nyíltan támogatja a palesztin terrorcsoportot.

Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsa a múlt hónapban utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra, Marokkóra, Jordániára és Egyiptomra, mint olyan úti célokra, amelyeket

„a jelenlegi helyzetben kerülni kell”.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter a múlt héten azzal vádolta Erdogant, hogy „diktátorként” viselkedik, amikor a kereskedelmi bojkottot hirdetett, és elzárta országa kikötőit az izraeli import és export előtt.

Részvétét fejezi ki a török elnök a Hamász terrorvezér likvidált családja miatt

Erdogan török elnök igen jóban van Iszmail Hanije Hamász terrorvezérrel.

Törökország és Kolumbia is nagyot rúgott Izraelbe

A zsidó állam külügyminisztere diktátornak nevezte Erdogant a súlyos döntés bejelentése után.