Karen Lehrman Bloch: Jill Biden esete az idősbántalmazással

Hogyan engedheti meg egy feleség, hogy férje ilyen megalázó helyzetbe kerüljön? – teszi fel a kérdést a White Rose magazin főszerkesztője.

A CBS új felmérése szerint az amerikaiak közel háromnegyede úgy véli, hogy Joe Biden elnök már nem alkalmas az elnöki teendők ellátására. Persze sokunk számára már négy évvel ezelőtt is világos volt, hogy Biden alkalmatlan. Talán azért tudtam jobban olvasni a jeleket, mert végig kellett néznem apám demenciáját. De a jelek ott voltak, és a június 27-i kínos elnökjelölti vita csak felnagyította őket.

Nem vagyok orvos. Nem tudom, hogy Biden demenciában, Alzheimer-kórban vagy valami másban szenved-e. De ez csak felveti a kérdést: kik azok az orvosok, akik hazudtak a világnak Biden szellemi frissességéről?

Kik kezelik, és milyen okból hajlandóak ilyen nagy kockázatnak kitenni az Egyesült Államokat?

És hogyan lehet, hogy Jill Biden nem csak hagyja, hanem egyenesen szorgalmazza az egyik legnagyobb megaláztatást, amit az amerikai elnök valaha is elszenvedett?

Jill Biden nyilvánvalóan tisztában van Joe Biden megromlott egészségügyi állapotával. A vita után mellé sietett, és segített neki lejönni a színpadról. Később aznap este dicsérte férje erőfeszítéseit, tipikusan kisgyermekeknek mondott szavakkal:

„Joe, nagyszerű munkát végeztél! Minden kérdésre válaszoltál, minden tényt tudtál!”

Jill kulcsszerepet játszott abban, hogy félrevezesse az országot férje hivatali alkalmasságával kapcsolatban, megvédte őt a médiától, és ostorozta azokat a segítőit, akik szerinte nem tudták megakadályozni néhány baklövését.

A The New York Times szerkesztősége egy ritka őszinte pillanatában úgy jellemezte Bident, mint „egy nagyszerű közszolga árnyékát”. A Times szerint az elnök „nem egyszer küzdött azzal, hogy egy mondat végére érjen”, a lap Biden újbóli indulásról szóló döntését „vakmerő szerencsejátéknak” nevezte.

„A legnagyobb közszolgálat, amit Biden úr most végezhet, hogy bejelenti, nem indul az újraválasztásért” – írta a Times.

A szavazók 60%-a lecserélné Bident

Az elnökjelöltek első tévévitáján Bidennek nem sikerült meggyőznie a szavazókat, hogy mentális állapota alapján alkalmas egy második terminusra.

Hogyan engedheti meg Jill, aki 47 éve felesége Bidennek, hogy férje ilyen megalázó helyzetbe kerüljön?

A választ nem nehéz megtalálni: Jill Biden már 77 évesen is arra ösztökélte férjét, hogy induljon 2020-ban. Ahogy Lisa Boothe, a Fox News munkatársa mondta: „Bátorítani a férjedet, hogy így lejárassa magát, nem szeretet”.

Nem, nem az. Ezt hívják opportunizmusnak.

Ami kezd kiderülni, az az, hogy Barack Obama korábbi elnök milyen szerepet játszott ebben az egészben. Ha valóban ő az, aki Biden mögött a szálakat mozgatja, akkor sokkal nagyobb problémáink vannak, mint a feleségek, akik nem viselkednek feleségként.

Közben a jobboldal sem kezeli ezt a helyzetet túl emberségesen. A vita után néhány órával Biden üres tekintetét ábrázoló mémek váltak a jobboldali közösségi oldalak főszereplőivé. Lehet azt mondani, hogy Biden alkalmatlan a tisztségre, és lehet dühösnek lenni a Demokrata Pártra és a baloldali médiára, amiért eltitkolták Biden gyengélkedését.

De gúnyolódni valakinek a fizikai/mentális hanyatlásán nem oké. Ez erkölcstelen.

A közösségi média tette őket ilyenné, vagy mindig is gúnyolták az időseket és a fogyatékkal élőket?

Mindez a tisztesség-emberiesség körébe tartozik. Milyen furcsa, hogy a demokraták, az úgynevezett „együttérzés” és „erkölcsösség” pártja, ilyen könnyen elvesztette mindkettőt. Joe Biden szomorú megalázása örökre a tisztesség hiányát fogja jelképezni a 21. században.

A felelősség nagy része egyetlen személyt terhel.

Ironikus módon egy olyan embert, aki korábban érzelmi fogyatékkal élő tizenéveseket oktatott egy pszichiátrián: Biden feleségét.

Jill Biden kinevette a férje mentális alkalmasságára vonatkozó kérdéseket egy interjú során

A First Lady szerint Biden népszerűségi mutatói azért alacsonyak, mert az emberek valójában nincsenek tudatában annak, hogy mit tesz értük a férje.

Robert C. Castel: A Biden-klikk és az egyiptomi húsosfazekak

Az elnökjelölti vita legfontosabb kérdései furamód elkerülték a legtöbb elemző figyelmét.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.