A szavazók 60%-a lecserélné Bident

A múlt heti, Biden és Trump közötti elnökjelölti vitát követően egyre több szavazó gondolja úgy, hogy Bident le kellene váltani a demokraták jelöltjeként, mivel aggályok merülnek fel a mentális képességei miatt – derült ki egy friss felmérésből.

Az amerikai választók mintegy 60 százaléka úgy véli, hogy Joe Biden helyett más demokrata elnökjelöltnek kellene indulnia Donald Trump ellen  – derül ki a Morning Consult Pro pénteken közzétett felméréséből.

A demokraták azt remélték, hogy a vita alkalmat ad arra, hogy eloszlassák a Biden korával és szellemi képességeivel kapcsolatos növekvő aggodalmakat. Sokan azonban bírálták az elnök teljesítményét, több olyan pillanatot is megjegyezve, amikor nehezen beszélt érthetően.

A vitát nézők 78 százaléka szerint Biden túl idős, míg a vitát megelőző napokban ugyanezt a választók 64 százaléka mondta – derült ki a Morning Consult Pro felméréséből. Emellett a vitanéző szavazók 57%-a szerint Trump csütörtökön jobban teljesített Bidennél, a demokraták 19%-a, a függetlenek 60%-a és a republikánusok 93%-a szerint.

Egy pártstratéga, aki korábban elnökválasztási kampányokon dolgozott, az NBC-nek azt mondta, hogy szerinte „a demokraták kollektív öngyilkosságot követtek el”.

A felmérés mégis azt mutatta, hogy Biden támogatottsága a vitát követően többnyire stabil maradt.

Amikor a felmérésben arra kérték a válaszadókat, hogy válasszanak Biden és Trump volt elnök között, 45% választotta az elnököt, 44% pedig Trumpot.

Biden pénteken az észak-karolinai Raleighben tartott kampányrendezvényen beszélt a vitán nyújtott teljesítményéről, amelyben ragaszkodott ahhoz, hogy potenciálisan képes lesz még egy elnöki ciklusra.

„Nem járok olyan könnyedén, mint régen, nem beszélek olyan simán, mint régen, nem vitázom olyan jól, mint régen, de tudom, amit tudok. Tudom, hogyan kell elmondani az igazságot” – mondta Biden beszédében.

„Emberek, higgyék el, em indulnék újra, ha nem hinném teljes szívemből és lelkemből, hogy képes vagyok elvégezni ezt a munkát”.”

A First Lady, Jill Biden is felszólalt az eseményen: „Nincs senki, akit szívesebben látnék most az Ovális Irodában ülni, mint a férjemet” – mondta.

Az Egyesült Államokban még soha egyetlen párt sem váltotta le erőszakkal elnökjelöltjét, és Biden egyik tanácsadója pénteken azt mondta a CNN-nek, hogy nagyon valószínűtlen, hogy Biden lemondana. Tanácsadója szerint Biden továbbra is részt kíván venni a novemberi második elnökjelölti vitán.

A vitát követően Kamala Harris alelnök a CNN-nek adott pénteki interjújában határozottan védelmébe vette az elnököt.

„A tét túl nagy. Donald Trump valódi fenyegetést jelent erre a nemzetre. Az emberek vitatkozhatnak a stíluson, de végső soron ennek a választásnak és annak, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke, a lényegről kell szólnia, és a kontraszt egyértelmű”

– mondta Harris az interjúban.

A Politico szerint a demokraták az augusztusi demokrata nemzeti gyűlésen a nyílt jelölési folyamatot is választhatják. Ez azt igényelné, hogy a Biden által megnyert államok egyes küldöttei más jelöltre szavazzanak, ahelyett, hogy a helyi előválasztási eredményeket követnék.

Robert C. Castel: A Biden-klikk és az egyiptomi húsosfazekak

Az elnökjelölti vita legfontosabb kérdései furamód elkerülték a legtöbb elemző figyelmét.