Izraeli civilek haltak meg a Golánra zúdított libanoni rakétaesőben

Két izraelit, egy férfit és egy nőt megölt egy Libanonból Észak-Izraelre kilőtt rakéta a Golán-fennsíkon kedden – jelentette az izraeli mentőszolgálat.

A libanoni síita Hezbollah terrorszervezet rakétája egy autót talált el, amely a Golán-fennsík Nafah nevű kereszteződésénél haladt. A Hezbollah magára vállalta több tucat rakéta indítását kedden, állításuk szerint a Nafah nevű katonai bázist vették célba a Golánon.

A Golán-fennsík helyi hatósága arra utasította a fennsík északi részén élőket, hogy „a hadsereg utasításainak megfelelően” további értesítésig tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, és kerüljék a gyülekezést.

A Hezbollah közölte, hogy rakétatámadásuk válasz volt Jasszer Nimr Karnabasnak, a szervezetet vezető Haszan Naszrallah sejk korábbi testőrének a megölésére.

Karnabas embereknek és fegyvereknek Szíriából Libanonba, a Hezbollahhoz szállításáért felelős egységben dolgozott.

Állításuk szerint az izraeli hadsereg (IDF) a szíriai Bejrút–Damaszkusz autópályán likvidálta.

Az IDF jelentése szerint mintegy negyven libanoni rakétát észleltek, legkevesebb nyolc helyen tűz ütött ki becsapódásukkor.

Küszöbön a támadás: július második felében megindul az IDF libanoni offenzívája

A Bild diplomáciai forrásai szerint elkerülhetetlennek tűnik a Hezbollah elleni háború.

A Gáza város keleti részén fekvő Sedzsaija negyedben izraeli katonák lerombolták a Hamász és az Iszlám Dzsihád hat alagútját a legutóbbi, kevesebb mint két hete indított ottani hadműveletben – közölte kedden az IDF. Jelenleg legalább három további alagút feltérképezésén és lebontásán dolgoznak.

Az egyik, az Iszlám Dzsihádhoz tartozó, 2,5 kilométeres alagutat a terrorcsoport vezetése használta.

A katonák laptopokat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak benne.

Az IDF decemberben bejelentette, hogy felszámolta Sedzsaijában a terroristák helyi zászlóalját. Áprilisban visszatértek, és az utóbbi napokban ismét rajtaütéseket hajtottak végre az ott tevékenykedő iszlamista fegyveresek ellen.

Sedzsaijában ezúttal több olyan alagutat is felfedeztek, amelyet Izrael felé ástak egy jövendő támadáshoz. Közülük legalább kettő elérte az izraeli határ térségét közvetlenül Nahal Oz kibuccal szemben – jelentette a katonai szóvivő.

Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen?