Küszöbön a támadás: július második felében megindul az IDF libanoni offenzívája

Diplomáciai források szerint az IDF libanoni inváziója elkerülhetetlen, ha a Hezbollah nem hagy fel az Észak-Izrael rakétázásával. Az Irán-csatlós terrorszervezet azt üzente, hogy nem hagyja abba a támadásokat, amíg a gázai háború véget nem ér.

Izrael július második felében megkezdi libanoni offenzíváját, hacsak a Hezbollah nem állítja le a támadásait – jelentette hétfőn a német Bild című lap diplomáciai forrásokra hivatkozva, A lap szerint a Hezbollah nem szándékozik leállítani az Izrael elleni támadásait, amíg a gázai háború véget nem ér.

A Hezbollah közvetlenül a Hamász október 7-i mészárlását követően kezdte el támadni Izraelt:

rakétákat és drónokat lőtt ki a Galileára, ami civilek tízezreinek evakuálására késztette az izraeli hatóságokat.

Az IDF azóta folyamatosan támadja a Hezbollah dél-libanoni célpontjait, de nem sikerült megakadályoznia az Irán által támogatott terrorcsoport további támadásait.

A német Lufthansa Airlines a nap folyamán korábban bejelentette, hogy július végéig felfüggeszti Bejrútba közlekedő éjszakai járatait, az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború veszélye miatt. A nappali járatok továbbra is közlekednek.

Lesz-e harmadik izraeli-libanoni háború?

A geopolitika nem szereti a vákuumot, ha az USA elveszíti ezt a régiót, megnyeri más, aminek semelyikünk sem fog örülni.

A német kormány is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Bejrútot, ahogyan más országok, köztük Hollandia, Kanada, Kuvait és Macedónia is.

Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége felszólította az amerikaiakat, hogy fontolják meg a Libanonba tervezett látogatásokat, a már az országban tartózkodókat pedig arra, hogy kerüljék el a Szíriával és Izraellel közös határokat.

Amerikai tisztviselők a múlt héten a Politico című lapnak elmondták, hogy a kormányzat tisztviselői közölték a Hezbollahhal, hogy Washington nem biztos, hogy képes megakadályozni egy izraeli támadást Dél-Libanonban. Az Egyesült Államok a U.S.S. Wasp hadihajót is a Földközi-tenger keleti részére vezényelte, hogy megakadályozza az Irán által támogatott terrorcsoportot az erőszak eszkalálásától, és hogy szükség esetén segítsen az amerikaiak evakuálásában a térségből.

Kiszivárgott: Iráni fegyverek tömegét tárolják a bejrúti nemzetközi repülőtéren

Az Iránból érkező szállítmányok drámaian megnövekedtek a gázai háború kezdete óta.

Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen?