Kiszivárgott: Iráni fegyverek tömegét tárolják a bejrúti nemzetközi repülőtéren

Libanoni informátorok azzal álltak elő, hogy a Hezbollah nagy mennyiségű iráni fegyver tárolására használja a libanoni nemzetközi repülőteret Bejrútban – adta hírül a Telegraph.

A The Telegraph szerint az Irán által támogatott terrorcsoport a Bejrút Rafik Hariri nemzetközi repülőteret használja különböző fegyverek, köztük ballisztikus rakéták, tüzérségi- és páncéltörő rakéták tárolására.

Egy RDX néven ismert, rendkívül robbanékony és mérgező fehér port is tárolnak a repülőtéren

– idézte a lap az informátorokat.

A Hezbollahhoz bekötött libanoni közmunka- és közlekedési miniszter, Ali Hamieh sajtótájékoztatót tartott a hírre reagálva, és elutasította a szerinte „nevetséges” állításokat.

A brit napilapnak nyilatkozva egy reptéri dolgozó azt mondta, hogy a fegyverek „rejtélyes nagy dobozokban” érkeznek a repülőtérre az Iránból érkező járatokon.

„Amikor elkezdtek jönni a repülőtéren, a barátaim és én megijedtünk, mert tudtuk, hogy valami furcsa dolog történik” – mondta, hozzátéve, hogy a helyzet „rendkívül komoly”.

Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen?

Az informátor szerint az Iránból érkező szállítmányok drámaian megnövekedtek a gázai háború kezdete óta, ami miatt attól tartanak, hogy a repülőtér katonai célponttá válhat, ha háború tör ki Izrael és a Hezbollah között.

„Nem csak rólunk van szó, hanem a hétköznapi emberekről, az emberekről, akik ki-be járnak, nyaralni mennek.

Ha a repülőteret lebombázzák, Libanonnak vége.”

– mondta az egyik informátor.

A The Telegraphnak adott nyilatkozatában az IDF közölte, hogy a Hezbollah stratégiája, miszerint a fegyvereket civil területeken tárolja, ártatlan embereket veszélyeztet „eszkaláció idején”.

„Ha a Hezbollah ezekről a helyekről izraeli civileket célozna meg, az IDF-nek nem lenne más választása, mint reagálni, potenciálisan libanoni civileket sodorva veszélybe, nemzetközi felháborodást kiváltva az IDF-fel szemben” – áll a közleményben.

Izrael a múltban azzal vádolta Iránt, hogy közvetlen libanoni járatokat használ a Hezbollahnak történő felszerelés- és fegyverszállításra, és azt is mondta, hogy a terrorcsoport földalatti precíziós rakétagyártó létesítményeket épített ki Bejrút nemzetközi repülőterének közelében.

Robert C. Castel: Ciprus a célkeresztben

Izrael után már az Európai Unió délkeleti bástyáját fenyegetik Irán csatlósai.