Irániak és afgánok próbáltak meg felrobbantani egy izraeli tulajdonú szállodát

blue and white striped flag on pole under blue sky during daytime

A görög hatóságok csütörtökön letartóztattak és vádat emeltek hét ember ellen az év elején egy zsinagóga és egy izraeli tulajdonban lévő athéni szálloda ellen elkövetett két különálló támadás miatt.

A Hamász október 7-i mészárlása óta egymás érik a zsidók ellen elkövetett támadások Európában. Franciaországban nemrégiben egy 12 éves zsidó kislány vált nemi erőszak áldozatává, tavasszal pedig egy német zsinagógát vettek célba molotov-koktéllal.

A közelmúltban a kontinensen elkövetett támadások célpontjai között szerepeltek a belgiumi és a svédországi izraeli nagykövetségek is. A múlt hétvégén pedig lelőttek egy támadót, aki megsebesített egy szerb rendőrt a belgrádi izraeli nagykövetség előtt.

A letartóztatott görögországi gyanúsítottak közül négyet – egy görög állampolgárt, két iránit és egy afgán bűntársat – vád alá helyeztek egy májusi incidenssel kapcsolatban, amelyben egy házi készítésű bombával vettek célba egy izraeli tulajdonú szállodát és éttermet.

Videó: Mecset előtt kényszerítették Izrael megtagadására az idős brit rabbit

A bátor rabbi a megfélemlítés ellenére sem volt hajlandó elítélni Izraelt és az IDF-et.

További három személyt – egy görögöt, egy afgánt és egy iránit – szintén letartóztattak egy júniusi incidenssel kapcsolatban, amelyben a rendőrség szerint gyúlékony anyagot dobtak egy athéni zsinagógára.

A szállodai támadókat azzal vádolták, hogy „faji indíttatású támadást terveztek egy külföldi tulajdonú ingatlan ellen”, és emellett emberéletet veszélyeztető gyújtogatással is megvádolták őket. A zsinagógai támadás gyanúsítottjait szintén gyújtogatással, valamint rablással és számos más bűncselekménnyel vádolták – közölték a hatóságok.

Görögországban egy évvel ezelőtt volt egy nagy visszhangot kiváltó esemény, amikor a hatóságok meghiúsítottak egy tervezett támadást egy athéni Chábád-Lubavics központ ellen.

Budapest Pride-résztvevő: Az izraeli túszok ötcsillagos ellátást kaptak Gázában

Az egyik meginterjúvolt palesztinpárti nő szerint a Hamász „csak le akarja állítani a népirtást”. Videó.