Portugál zsidók: Antiszemita elnöke lett az Európai Unió Tanácsának

A Portói Zsidó Hitközség súlyos figyelmeztetést küldött az Európai Unió Tanácsának leendő elnökével, António Costával kapcsolatban, aki tavaly év végén mondott le portugál miniszterelnöki tisztségéről a közeli munkatársai körül folyó korrupciós vizsgálatok miatt.

A portói zsidó közösség vezetői egy most közzétett dokumentumban azt állítják, hogy Costa részt vett a legnagyobb portugál zsidó közösség üldözésében, amely végül elvezetett a 2015-ös portugál állampolgársági törvény (más néven szefárd törvény) hatályon kívül helyezéséhez. A törvény a 15. században és az azt követő évszázadokban az országból elüldözött zsidók leszármazottai számára biztosította a portugál állampolgárság megszerzésének lehetőségét.

Fél évvel a portugál kormány korrupciós botrányai miatti menesztése után Costát most kinevezték az Európai Unió Tanácsának elnökévé, az EU három legfontosabb vezetői posztjának egyikére.

A portói zsidó közösség egy alapos jelentést állított össze, amelyet az Amazonon ingyenesen is elérhetővé tett, „A terv! A zsidó életet fenyegetik Európában” címmel, amely dokumentálja Costa szocialista kormányának a zsidók és a zsidó közösség ellen irányuló intézkedéseit. A jelentés arra figyelmeztet, hogy ez most az egész kontinens problémájává válhat, amikor a volt portugál miniszterelnök átveszi új uniós tisztségét.

Palesztina elismerése lenne az első intézkedése a győztes francia szélsőbalnak

Francia rabbik és zsidó értelmiségiek kongatják a vészharangot az Új Népfront választási győzelme után.

„Fontosnak tartjuk, hogy a nagyközönséggel megismertessük azoknak a történetét, akik hamarosan jelentős szerepet fognak betölteni az Európai Unióban”

– mondta a portói zsidó közösség elnöke, Gabriel Senderowicz. „Az Európai Uniónak van egy tervezete, amely segít a zsidó élet előmozdításában az elkövetkező években. Ezt azonban veszélyeztetheti egy olyan ember kinevezése, aki a zsidó közösséggel szemben ellenséges, és miniszterelnöksége idején hazájában megpróbálta ellehetetleníteni és támadni azt” – tette hozzá.

„Létfontosságú, hogy az európaiak megismerjék Costa valódi identitását és ideológiáját, és a zsidó világ megértse a kontinens zsidó közösségeit fenyegető veszélyeket.”

Magyar diplomáciai segítséggel akadályozták meg Borrell Izrael-ellenes húzását

Az EU távozó külügyi főbiztosa még egyszer utoljára bele akart rúgni Izraelbe. Nem sikerült.