Magyar diplomáciai segítséggel akadályozták meg Borrell Izrael-ellenes húzását

Josep Borrell egy konferencián akarta elítélni Izraelt a gázai háború miatt, de a diplomáciai erőfeszítések hatására a rendezvényt csak azután tartják meg, amikor utódja, Kaja Kallas észt miniszterelnök már átveszi a helyét.

A Josep Borrell leköszönő európai uniós külügyi főképviselő által tervezett konferenciát, amelyen Izrael gázai háborúját elítélő határozatokat akart elfogadni, csak azután tartják meg, hogy a zsidó államot folyamatosan kritizáló vezető tisztségviselő távozik hivatalából.

Borrell remélte, hogy az EU-Izrael Társulási Tanács – az EU és Izrael közötti kapcsolatokért felelős bizottság – ülésén, amelyen Izrael külügyminisztere, Jiszráell Katz is részt vesz, Spanyolország, Írország és Belgium támogatását is megszerezheti az elítéléshez.

A diplomáciai erőfeszítések, beleértve Katz Szijjártó Péterhez intézett felhívását, valamint Németország, Görögország, a Cseh Köztársaság és Ausztria külügyminisztereinek támogatását, azt eredményezték, hogy az eseményt elhalasztották az újonnan megválasztott uniós tisztviselők hivatalba lépése utánra.

Jó hír: Magyarország békítheti ki Izraelt és Európát

Szijjártó Péter beszélt erről a Budapestre látogató izraeli külügyminiszternek.

A napirendről az irányítóbizottságban mind a 27 tagállamnak egyhangúlag kell döntenie.

Uniós források szerint a tárgyalások hamarosan megkezdődnek a megvitatásra felvetett témákról való megegyezés érdekében. Ezek várhatóan októberig tartanak, addigra pedig Borrell helyét Kaja Kallas észt miniszterelnök veszi át.

Kallas az izraeli külügyminisztérium értékelése szerint inkább Izrael-párti, igaz, az izraeli-palesztin konfliktusban ő is a kétállami megoldást szorgalmazza, és sokat beszélt a gázai humanitárius válságról.

Az október 7-i mészárlás után határozottan kiállt a megtámadott zsidó állam mellett, és azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.

Jó hír: Ez a politikus lehet az EU Izrael-ellenes külügyminiszterének utódja

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója Kaja Kallas észt miniszterelnököt választotta az Izrael-ellenes Josep Borrell helyére.

Novák Előd háborús bűncselekményekkel vádolja az IDF-ben szolgáló magyarokat

A Mi Hazánk képviselője már nagyon szívesen látná börtönben az izraeli hadsereg magyar származású tagjait.