Jó hír: Ez a politikus lehet az EU Izrael-ellenes külügyminiszterének utódja

Az Európai Parlament legnagyobb frakciója Kaja Kallas észt miniszterelnököt választotta Josep Borrell helyére, aki október 7. óta birtokolta az EU leginkább Izrael-ellenes politikusa címet. Kallas ugyan támogatja a kétállami megoldást, de hangsúlyozta Izrael önvédelemhez való jogát is.

Az európai parlamenti választásokat követő két hetes tárgyalássorozat és stratégiai manőverezés után a legnagyobb parlamenti frakció, az Európai Néppárt kormány- és államfői kedden több kulcsfontosságú döntést hoztak az Európai Unió vezető pozícióit illetően.

A figyelemre méltó választások között a német Ursula von der Leyent választották meg második egymást követő ciklusra az Európai Bizottság elnökének. Von der Leyen, bár számos döntése miatt erőssen kritizálható, egy szempontból biztosan jó választás: alapvetően Izrael barátjaként ismert, és ha kinevezését a jövő hónapban tartandó parlamenti szavazáson megerősítik, akkor várhatóan még nagyobb befolyást fog gyakorolni.

Izrael számára szintén jelentős pozitív fejlemény, hogy a liberális táborhoz tartozó Kaja Kallas észt miniszterelnököt jelölték az EU külügyminiszteri posztjára. Ő váltja majd a jelenlegi főképviselőt, Josep Borrellt.

Miközben Kallas támogatja a kétállami megoldást, és korábban részletesen beszélt a gázai „humanitárius helyzetről”, határozottan elítélte a Hamász palesztin. terrorszervezet október 7-i brutális mészárlását, és megerősítette Izrael önvédelemhez való jogát.

Ettől függetlenül Borrell szinte bármilyen helyettesítése Izrael szempontjából előrelépésnek tekinthető, tekintettel a portugál politikus durván Izrael-ellenes kijelentéseit és tetteit.

Egy másik, Izrael számára potenciális javulást jelentő szerepkör az Európai Tanács elnöke. Charles Michel helyére, aki mostanáig töltötte be e tisztséget, és kritikusan viszonyult Jeruzsálemhez, António Costa volt portugál miniszterelnök kerül. Costa, aki tavaly korrupciós vádak közepette mondott le, két és fél éves ciklusra lett kiválasztva, és ha jól teljesít, megbizatása meghosszabbítható.

Emellett jó hír Izrael számára, hogy a máltai Roberta Metsolát választotta a frakció az Európai Parlament elnöki posztjának folytatására. Von der Leyenhez hasonlóan őt is Izrael barátjának tartják.

Jeruzsálem diplomáciai szempontból általában kedvezőnek ítéli az új kinevezéseket. Ezek a személyiségek eddig nem voltak túlzottan érintettek izraeli ügyekben, és nem tekintik őket Izraellel szemben ellenségesnek. A kinevezéseket azonban még jóvá kell hagyni a jövő havi parlamenti szavazáson,  Borrell október végéig marad a posztján.

A parlamenti szavazást titkos lesz, és bár nagyobb meglepetések nem várhatók, váratlan eredményekre mindig van lehetőség. Von der Leyennek például sok ellenfele van a parlamentben, és az előző ciklusát csak szűk kilenc szavazattal, a minimális küszöb felett biztosította be.

Nem bír leállni Izrael szapulásával az EU külügyi főképviselője

Josep Borrell nagyon nem szeretné az IDF győzelmét Rafahban.