Nem bír leállni Izrael szapulásával az EU külügyi főképviselője

Elfogadhatatlan, hogy Izrael antiszemitizmussal vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő hétfőn Brüsszelben.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozójára érkezve Borrell arról beszélt az újságíróknak, hogy az ügyészt, Karim Khant és a bíróságot megfélemlítették, antiszemitizmussal vádolták, mint mindenkit, aki olyat tesz, ami nem tetszik a Benjámin Netanjahu vezette izraeli koránynak.

Borrell szerint Karim Khan fontos döntést hozott azáltal, hogy nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte a hágai testület illetékes kamarájától az izraeli miniszterelnökkel, Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

„Tiszteletben kellett tartanunk ennek az intézménynek a munkáját, és a bíróságnak megfélemlítés nélkül kell döntenie arról, hogy mit gondol erről a kezdeményezésről”

– hívta fel a figyelmet.

A főképviselő „aggályosnak véli”, hogy Izrael a Nemzetközi Bíróság (ICJ) végzése ellenére folyatja a rafahi hadműveletet, ugyanakkor a Hamász rakétákkal támadja Izraelt.

„Valóban dilemma, hogy a nemzetközi közösség hogyan tudja kikényszeríteni a határozat végrehajtását”

– mutatott rá.

Izrael nem hagyta szó nélkül az EU vezető diplomatájának okoskodásait

Josep Borrell páros lábbal állt bele a magát védő zsidó államba. Az izraeli külügy válaszolt.

A Nemzetközi Bíróság pénteki ítéletében elrendelte, hogy Izraelnek „haladéktalanul le kell állítania katonai offenzíváját és minden más olyan tevékenységét Rafah kormányzóságban, amely a gázai palesztinok számára olyan életkörülményeket teremthet, amelyek részben vagy egészben a fizikai megsemmisüléséhez vezethetnek”.

A megfogalmazás nem egyértelmű, és bár Borrell úgy értelmezte a bíróság közleményét, hogy az azt írja elő, hogy Izraelnek be kell fejeznie minden katonai tevékenységet Rafahban, ezt az értelmezést vitatják a jogtudósok, köztük a bíróság négy bírája is, akik szerint a parancs csak arról szól, hogy mit tilt meg Izraelnek Rafahban.

Julia Sebutinde, a bíróság ugandai alelnöke pénteken azt írta:

„Ez az intézkedés nem tiltja meg teljes mértékben az izraeli hadseregnek, hogy Rafahban tevékenykedjen.

Ehelyett csak részben korlátozza Izrael offenzíváját Rafahban, amennyiben az a népirtás elleni egyezmény szerinti jogokat érinti”.

Botrányos: Írország, Spanyolország és Norvégia is elismerte a Palesztin Államot

Három európai ország összehangolt döntést hozott. Izrael azonnali válaszlépésre szánta el magát.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn megbeszéléseket folytatnak szaúd-arábiai, jordániai, egyiptomi, katari és egyesült arab emírségekbeli kollegáikkal, a gázai háborút követő kétállami megoldást célzó diplomáciai erőfeszítések részeként.

„Meghallgatjuk elképzeléseiket arról, hogyan lehet Palesztinát és a Palesztin Hatóságot minél jobban támogatni, és hogyan élénkítsük a kétállami megoldást célzó politikai folyamatot”

– tette hozzá Borrell.

Azt is elmondta, hogy az EU kész újraéleszteni a 2005-ben indított és 2007-ben felfüggesztett EUBAM rafahi polgári missziót, amelynek keretében európai uniós alkalmazottak rész vettek a személy- és áruforgalom ellenőrzésében.

„Ma erről politikai döntést hozhatunk, amit aztán majd gyakorlatilag is megvalósítunk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ehhez Egyiptom, Izrael és a palesztinok jóváhagyása is szükséges lesz.

Tessék mondani, miért siratják a világ vezetői a véreskezű teheráni mészárost?

Ideje lenne abbahagyni a következetlen diplomáciai részvétnyilvánításokat. Vélemény.