Letartóztatták a belgrádi izraeli követség elleni iszlamista támadót

A szerb hatóságok két gyanúsítottat is őrizetbe vettek, miután egy terrorista számszeríjjal rálőtt egy rendőrre Izrael belgrádi nagykövetsége előtt – közölte vasárnap a balkáni ország belügyminisztere.

„Szerbiában több helyen is házkutatásokat tartottak, több tucat embert kihallgattak” – mondta Ivica Dačić belügyminiszter az RTS állami televíziónak. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy van-e kapcsolatuk a szombati „célzott terrortámadással” – tette hozzá.

„Ami vitathatatlan ezekkel az emberekkel kapcsolatban, az az, hogy a vahhábita szélsőséges mozgalomhoz tartoznak” – mondta Dačić, utalva a szunnita iszlám egyik legradikálisabb változatára, amely egyben Szaúd-Arábia államvallása, valamint a katari uralkodóké is.

Szombaton kora reggel egy szerb rendőr agyonlőtt egy férfit, aki a főváros Savski Venac kormányzati negyedében lévő izraeli követség előtt nyílpuskával lőtt rá. A rendőrt a nyakán sebesítette meg egy nyílvessző, de önvédelemből viszonozni tudta a tüzet.

„A mai napon terrortámadási kísérlet történt a belgrádi izraeli nagykövetség területén. A nagykövetség zárva volt, a személyzet nem sérült meg” – közölte az izraeli külügyminisztérium Jeruzsálemben.

A helyi rendőrség vasárnap azonosította a terroristát, aki a Belgrád melletti Mladenovacból származó, a radikális iszlámra áttért férfi volt, és a szerbiai bosnyák muszlim kisebbség egyik történelmi központjában, Novi Pazar városában élt.

Az izraeli követségek világszerte magas riadókészültségben vannak a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális támadása óta.

A hónap elején egy férfi Molotov-koktélt dobott a román fővárosban, Bukarestben lévő izraeli nagykövetségre. A támadásnak nem voltak sérültjei és nem okozott kárt, és a szíriai származású gyanúsítottat őrizetbe vették.

Márciusban Izrael hollandiai nagykövetségét gyújtogatták, januárban pedig a svéd fővárosban, Stockholmban találtak egy robbanószerkezetet a zsidó állam diplomáciai képviselete közelében.

Az Iráni Iszlám Köztársaság állt a svédországi támadás és az október 7. óta Európa-szerte izraeli nagykövetségeket célzó más terrorcselekmények mögött – derült ki a múlt hónap végén az izraeli Moszad hírszerző ügynökség nyilvánosságra hozatalából.

Megtörték hallgatásukat a Párizsban megerőszakolt zsidó lány szülei

„Ellopták a gyermekkorát” – mesélték a tizenkét éves zsidó kislány szülei, akik interjút adtak a Le Parisiennek.