Nyílpuskával lőttek meg egy szerb rendőrt az izraeli nagykövetség előtt

Egy szerb rendőr szombaton agyonlőtt egy férfit, aki a belgrádi izraeli nagykövetség előtt számszeríjjal lőtt rá. A rendőrt a nyakán sebesítette meg egy nyílvessző, de sikerült viszonoznia a tüzet és likvidálta a terroristát.

Ivica Dačić szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a rendőr eszméleténél van, és kórházban kezelik.

A hatóságok vizsgálatot indítottak az incidens miatt – tette hozzá Dačić.

„Ma terrortámadás kísérlete történt Izrael belgrádi nagykövetségének területén. A nagykövetséget bezárták, a személyzet nem sérült meg”

– áll az izraeli külügyminisztérium közleményében.

Nem ez volt az első, izraeli követség környékén történt támadás mostanában. A hónap elején egy férfi Molotov-koktélt dobott az izraeli nagykövetségre a román fővárosban, Bukarestben. A támadásnak nem voltak sérültjei és nem okozott különösebb kárt sem, és a 34 éves, szíriai származású gyanúsítottat azonnal letartóztatták.

A Hamász vezette október 7-i invázió óta az izraeli nagykövetségek világszerte kiemelt készültségben vannak.

A múlt hónap végén Mexikóvárosban Hamász-párti zavargók felgyújtották az izraeli nagykövetséget egy tüntetés során, amely állítólag a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában végrehajtott izraeli katonai művelet ellen irányult.

Márciusban felgyújtották Izrael hollandiai nagykövetségét, januárban pedig egy robbanószerkezetet találtak a stockholmi izraeli nagykövetség közelében.

A Moszad hírszerző ügynökség szerint az Iráni Iszlám Köztársaság áll a svédországi támadás és az október 7. óta Európa-szerte izraeli nagykövetségek ellen elkövetett más terrorcselekmények mögött.

A feltételezések szerint Teherán által támogatott bandák hajtottak végre egy támadást Izrael brüsszeli képviselete ellen is, amelyben két airsoft-gránátot dobtak el.

December 26-án az izraeli külképviseleteket fokozott készültségbe helyezték, miután a zsidó állam újdelhi nagykövetségének közelében robbanás történt. A robbanás idején a nagykövetség munkatársai is jelen voltak.

Egy hónappal korábban Tokióban letartóztattak egy 53 éves férfit, miután járművével az izraeli nagykövetség bejáratához közeli barikádnak ütközött. A támadásban egy rendőr nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Októberben Pekingben megtámadtak egy izraeli nagykövetségi tisztviselőt, miközben a Hamász globális „mozgósítási napra” hívott fel a zsidó nép ellen. A támadás nem a nagykövetség területén belül történt, és a diplomata állapota stabil volt, miután kórházba szállították.

Egy héttel később a ciprusi rendőrség letartóztatott négy szíriai állampolgárt, miután Izrael nicosiai nagykövetségétől 30 méterre rögtönzött robbanószerkezetet dobtak.

Izrael figyelmeztet: Irán az egész Közel-Keletet az uralma alá akarja hajtani

Benjamin Netanjahu szerint Jordánia és Szaúd-Arábia lehetnek Teherán következő célpontjai.