Késnek a fegyverek: Benjamin Netanjahu már nyilvánosan is megvádolta Washingtont

„Miután hónapokig nem történt változás a helyzetben, úgy döntöttem, hogy nyilvánosan kifejezem aggodalmaimat” – mondta az izraeli vezető.

Meredeken visszaestek az Izraeli Védelmi Erők részére érkező amerikai fegyverszállítmányok – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap, napokkal azután, hogy azzal vádolta Washingtont, hogy visszatartja a katonai segélyt.

„Körülbelül négy hónappal ezelőtt drámaian lecsökkent az Egyesült Államokból Izraelbe érkező fegyverszállítmányokban”

– magyarázta a miniszterelnök a kabinet heti ülése előtt.

„Sok héten át arra kértük amerikai barátainkat, hogy gyorsítsák fel a szállítmányokat. Ezt újra és újra megtettük. Tettük ezt a legmagasabb szinteken, és minden szinten, és szeretném hangsúlyozni: Ezt zárt ajtók mögött tettük” – mondta Netanjahu.

Miközben Jeruzsálem „mindenféle magyarázatot” kapott, az Egyesült Államok állítólag nem gyorsította fel a várt katonai segélyt. „Bizonyos tételek beérkeztek, de a fegyverzet nagy része elmaradt” – vádolta meg Washingtont az izraeli miniszterelnök.

Egy június 18-án közzétett videoüzenetben Netanjahu már a nyilvánosság előtt beszélt a vitáról, mondván, „elképzelhetetlen”, hogy az amerikai kormányzat visszatartsa a fegyvereket és lőszereket a Hamász elleni gázai háború idején.

„Izrael, Amerika legközelebbi szövetségese, [az életéért] harcol, harcol Irán és más közös ellenségeink ellen” – mondta akkor, hozzátéve, hogy Antony Blinken külügyminiszter ebben a hónapban biztosította Izraelt arról, hogy „a kormányzat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megszüntesse ezeket a szűk keresztmetszeteket”.

A miniszterelnök mostani megszólalását azzal magyarázta, hogy tapasztalatai azt tanították neki, hogy ez „elengedhetetlen” a fegyverszállítások feloldásához.

„Izrael miniszterelnökeként az a feladatom, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy hősies harcosaink a legjobb harci eszközökkel rendelkezzenek” – mondta Netanjahu.

Aggasztó fejlemény: Izraelt megkerülve köthetnek túszalkut a terroristákkal

Az amerikai kormányzat fontolgatja, hogy alkut ajánl a Hamásznak.

„Számítottam arra, hogy ez személyes támadásokhoz fog vezetni ellenem itthon és külföldön, ahogyan az történt, amikor elleneztem az Iránnal kötött atomalkut, ahogyan továbbra is történik, amikor elleneztem egy palesztin terrorállam létrehozását, és ahogyan most is történik, mert ellenzem a háború befejezését, miközben a Hamászt életben hagyják” – mondta.

„Az elmúlt nap során hallottak fényében remélem és hiszem, hogy a kérdés a közeljövőben megoldódik”.

Márciusban egy magas rangú izraeli tisztviselő először az ABC Newsnak mondta el, hogy Washington elkezdte lassítani a katonai segítségnyújtást. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint a háború elején a szállítmányok „nagyon gyorsan” érkeztek, de Jeruzsálem „most azt tapasztalja, hogy ez nagyon belassult”.

A tisztviselő elmondta, hogy nem tudja, mi az oka, de Jeruzsálem tisztában van Joe Biden elnöknek a konfliktus miatti csalódottságával és azzal a követelésével, hogy Izrael tegyen többet a Gázai övezet humanitárius ellátása érdekében.

Az amerikai fegyverszállítmányok késéséről szóló jelentések akkor érkeztek, amikor az IDF az utolsó előkészületeket tette az övezet déli részén található Rafah, a Hamász terroristák utolsó fellegvára elleni szárazföldi invázióra.

A múlt hónapban a Biden-kormányzat tisztviselői megerősítették, hogy visszatartják több ezer bomba Izraelbe történő szállítását, mivel az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy az izraeli hadsereg felhasználná azokat a rafahi hadművelet során.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Biden közölte, hogy leállítja a támadófegyverek szállítását, ha Jeruzsálem folytatja a terveit.

Netanjahu állítólag azt mondta Bidennek egy június 10-i találkozó során, hogy bár Izrael az Egyesült Államok támogatása nélkül is folytatja a harcot, a fegyverembargó stratégiai előnyhöz juttatja az Irán által támogatott Hamászt és a Hezbollahot, ami növeli egy elhúzódó, több fronton zajló háború esélyét a Közel-Keleten.

Jelentés: Izrael drámai módon ki van szolgáltatva az amerikai lőszereknek

A zsidó állam katonai függősége az Egyesült Államoktól az elkövetkező években várhatóan minden forgatókönyv szerint folytatódni fog.

A színfalak mögött: Izrael titokban tárgyalt az arab államok katonai vezetőivel

Az Axios azt is megtudta, hogy mely arab államok vettek részt a Bahreinben tartott találkozón.