Aggasztó fejlemény: Izraelt megkerülve köthetnek túszalkut a terroristákkal

Az NBC hírcsatorna amerikai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy az amerikai kormányzat fontolgatja, hogy alkut ajánl a Hamásznak, ha az Izraellel folytatott tárgyalások zsákutcába jutnak.

Joe Biden amerikai elnök kormányának vezető tisztségviselői megvitatták annak lehetőségét, hogy egyoldalú alkut kössenek a Hamásszal a még mindig Gázában fogva tartott öt izraeli-amerikai túsz szabadon bocsátásáról, ha a jelenlegi tárgyalások nem vezetnek eredményre – jelentette hétfőn az NBC News két jelenlegi és két volt amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

E tisztségviselők szerint az ilyen tárgyalásokon Izrael nem venne részt, és azokat katari közvetítőkön keresztül folytatnák le. A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a hírt.

A Biden-kormányzat úgy véli, hogy a Hamász öt amerikai állampolgárt tart túszként fogva: Edan Alexandert, Sagui Dekel-Chent, Hersh Goldberg-Polint, Omer Neutrát és Keith Siegelt. A Hamász fogva tartja továbbá három másik amerikai állampolgár holttestét is, akiket október 7-én gyilkoltak meg.

A források elmondták, hogy nem tudják, mit ajánlana az Egyesült Államok a túszok szabadon bocsátásáért cserébe.

Azt sugallták azonban, hogy a Hamásznak érdekében állhat, hogy alkut kössön az Egyesült Államokkal, mivel ez tovább élezné a Washington és Benjámin Netanjahu miniszterelnök közötti kapcsolatokat.

Döntött az ENSZ BT: Már csak a Hamászon múlik, hogy lesz-e tűzszünet

Izrael elfogadta a javasolt tűzszüneti tervet, a döntés most a Hamásznál van.

Az egyik volt tisztviselő elmondta, hogy belső megbeszélések folytak arról, hogy egy ilyen egyoldalú alku növelné-e a Netanjahura nehezedő nyomást, hogy a jelenleg javasolt alku valamelyik változatába beleegyezzen. Egy jelenlegi magas rangú amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy az egyoldalú alku lehetősége továbbra is „nagyon is reális opció” marad, ha a folyamatban lévő tárgyalások nem vezetnek megállapodáshoz.

Egy másik NBC-jelentés szerint a négy izraeli túsz kiszabadítására irányuló izraeli művelet megnehezítheti Antony Blinken amerikai külügyminiszter erőfeszítéseit a túszalku előmozdítására.

Egy amerikai kormányzati tisztviselő azt mondta a csatornának, hogy

„a túszok kiszabadítása megerősítette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök eltökéltségét a katonai műveletek folytatására, ahelyett, hogy beleegyezne a tűzszünetbe”.

A magas rangú tisztviselő azt is megjegyezte, hogy Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője arra hivatkozva keményíthet álláspontján, hogy „a mentőakció sok civil áldozatot követelt”. Egy másik Biden-kormánytisztviselő szerint azonban végső soron a Hamász felelős a palesztinok haláláért, mert túszokat sűrűn lakott területeken rejtegette. Hozzátette, hogy bár a mentőakció üdvözlendő, nem változtat a status quón, mivel még mindig nagyszámú túszt tart fogva a terrorcsoport.

Már az arab államoknak is elegük van a palesztin vezetésből

Abdullah bin Zayed sejk azzal vádolta meg a palesztin vezetést, hogy ők „Ali Baba és a 40 tolvaj”.

Melanie Phillips: A Közel-Kelet sorsdöntő pillanata

Ha az emberek úgy gondolják, hogy a gázai háború elviselhetetlen, akkor fel kell készülniük arra, ami most következhet. Vélemény.