Genderszakos palesztinpárti diákok miatt fulladt káoszba a CEU diplomaosztója

A genderszakos diákok palesztin sálakban és zászlókkal vonultak fel a színpadra: azzal vádolták a CEU tanárait, hogy összejátszanak a zsidó állammal, többen Izrael megsemmisítését követelték – írja a Mandiner.

Az amerikai egyetemeken tapasztalt palesztinpárti őrület megérkezett Bécsbe is: a Közép-európai Egyetem (CEU) diplomaosztó ünnepségét Izrael-ellenes diákok zavarták meg. A diákok az egyetem vezetését és tanári karát támadták, és

azzal vádolták őket, hogy „kollaborálnak Izraellel” és egy „népirtást” támogatnak,

amiért nem bojkottálják az izraeli intézményeket. A Soros György alapította CEU még budapesti időszakában és azóta is rendszeresen helyt adott olyan palesztinpárti hangoknak, akik gyakran explicit módon Izrael elpusztítását követelték, de úgy tűnik, egyes hallgatóknak ez sem volt elegendő.

Tim Crane, a CEU professzora nyitotta meg, majd vezette le a botrányosan alakuló eseményt. Már az első beszéd alatt megkezdődött a kiabálás, amely aztán szinte mindegyik beszédet megzavarta. A több, mint két órán át tartó ünnepséget a CEU élőben közvetítette és a teljes videó elérhető a Youtube-on.

Az MA diákok közül Julia Gugerli Lazos mondta az ünnepi beszédet, aki a teljes időt a palesztin ügynek szánta. Lazos a Linkedin oldalán „genderegyenlőség” aktivistaként és „közösségépítőként” nevezi meg magát. A mexikói származású diák azzal kezdte, hogy közölte a jelenlevőkkel: miközben ők itt ünnepelnek, diákok ezrei haltak meg Gázában.

 „A palesztin ügy arra emlékeztethet minket: mindannyian össze vagyunk kapcsolva, és az itteni privilégiumaink mások kihasználásából erednek”

– szónokolta a CEU diákja.

Nem bírnak leállni: újabb antiszemita rendezvényt tartanak a CEU-n

Újabb érdekes rendezvényt hirdetettek meg Soros Györgyék magánegyetemén.

Lazos ezután azt ecsetelte: hiába próbálták rávenni a CEU vezetőségét, hogy álljon ki az „Izrael által elkövetett népirtás ellen”. A CEU megtartotta a kapcsolatait az izraeli egyetemekkel, valamint izraeli érdekeltségű cégekkel – közölte felháborodottan.

Lazos a beszédében azt is felháborítónak találta, hogy a tanári kar és az iskola vezetése nem állt ki mellettük. A CEU ugyanis a szólásszabadságra hivatkozva valóban nem foglalt állást. A CEU-n voltak tanárok, akik alig két héttel október 7. után, még az izraeli szárazföldi bevonulás előtt már ki is adtak egy Izraelt elítélő nyilatkozatot. A 15 oktató közül 13-an a gender szakon, a maradék kettő pedig a szociológia szakon tanított.

Lazos azzal fejezte be a beszédét, hogy azt állította, a CEU professzorai „kollaborálnak” cionista intézményekkel.

„A történelem emlékezni fog, a gyarmatosított emberek emlékezni fognak. Mi is emlékezni fogunk és nem fogunk megbocsátani!”

– fenyegetőzött, majd hozzátette: harcolni kell a cionizmus minden formája ellen. A diák felszólította a diplomázókat, hogy ne fogjanak kezet a rektorral, amikor feljönnek a színpadra.  A diplomások szakonként vonultak fel a színpadra, ahol a diákok egy része engedett Lazos felszólításának és nem fogtak kezet a rektorral

A gender szak diákjai közül sokan palesztin sálat viseltek, előkerült egy palesztin zászló is, valamint egy molinó, amin a következő felirat volt olvasható: CEU Open Society = Genocidal Complicity (CEU Nyitott Társadalom = Népirtásban való bűnrészesség). Ez a felirat azért is érdekes, mert a Politico májusban arról számolt be, hogy Soros György egyike volt azoknak az amerikai milliárdosoknak, akik nagy pénzekkel támogatták az amerikai kampuszokon felvonuló palesztin tüntetőket.

A Mandiner eredeti teljes cikke a CEU diplomaosztójáról itt olvasható.

Antiszemitizmus újratöltve – avagy mi a halál folyik a CEU-n?

Soros György bécsi egyetemén uralkodó állapotokról írt a Neokohn korábbi főszerkesztője.