Nem bírnak leállni: újabb antiszemita rendezvényt tartanak a CEU-n

Néhány héttel azután, hogy a bécsi Zsidó Diákszövetség Izrael- és zsidóellenes légkörről, antiszemita előadások megtartásáról számolt be Soros György magánegyetemén, újabb érdekes rendezvényt hirdetett meg a CEU, ezúttal annak Szociológia és Szociálantropológia Tanszéke – írja blogján a Neokohn korábbi főszerkesztője, Seres László.

“Theorizing Injustice: Conceptual Conversations on Palestine” (Az igazságtalanság elméletbe foglalása: fogalmi beszélgetések Palesztináról) címmel indítanak a derék szociológusok új sorozatot, ami azzal függhet össze, hogy a világ összes többi igazságtalansága eltörpül emellett, így egyszerűen alkalmatlan arra, hogy elméletbe foglalják. Ehhez az új elmélethez a) palesztinok, b) zsidók kellenek, köztudomású, hogy ez utóbbiak egyik különösen kellemetlen megjelenési formája az, hogy izraeliek.

Végül is mindenki tudja, hogy ez a konfliktus a világ 1. számú társadalmi problémája, nincs a világon nagyobb injustice, mint ami a palesztinokkal történik.

Ez indokolja, hogy az intézet által fontosnak tartott critical thinking jegyében három olyan előadó osztja meg nézeteit a kérdésről, akik valószínűleg nem fognak éles vitába keveredni egymással arról, hogy a zsidó állam egy utolsó fajgyűlölő, gyarmatosító apartheid-rezsimet tart fenn, amely ha nem lenne, megszűnne az injustice. Az úgynevezett másik oldal képviselője, aki röviden közölné, hogy “jelentős bullshit és antiszemita uszítás, amit itt elmondtatok, drága barátaim, el is köszönök akkor”, nem lesz jelen.

De miből látható, hogy ezt fogják előadni?

Néhány percnyi guglizásből.

Kezdjük az első előadóval, aki egyben kakukktojás is, ugyanis dr. Somdeep Sen, a dán Roskilde Egyetem docense a jelek szerint az egyetlen köztük, aki a Hamász fegyveres terrorját teljesen legitimnek tartja a palesztin nép felszabadulása érdekében. Az október 7-i pogrom fényében ezért különösen érdekes pont ennek a profnak a meghívása (nem mintha az ilyennek nem lenne előzménye a CEU-n, lásd itt),

aki “történelminek” nevezte a Hamász győzelmét a 2006-os palesztin választásokon.

Antiszemitizmus újratöltve – avagy mi a halál folyik a CEU-n?

Soros György bécsi egyetemén uralkodó állapotokról írt a Neokohn korábbi főszerkesztője.

Sen 2021-ben azzal került be a hírekbe, hogy lemondta új könyvéről szóló előadását a glasgowi egyetemen, mert előtte az egyetem megkérte, hogy beszéde ne sértse az Egyesült Királyság terrorizmusellenes törvényeit. Nos, nem véletlenül sétált ki a meghívásból, a “Decolonizing Palestine: Hamas between Anticolonial and Postcolonial” (Palesztina dekolonizálása: Hamasz az antikoloniális és a posztkoloniális között” c. kötete ugyanis a recenziók alapján a Hamász normalizálásáról, a fegyveres harc igazolásáról szól.

“A szakértők várakozásai ellenére a Hamasz mind fegyveres ellenállásként, mind pedig vezető testületként kitartott az izraeli telepesek gyarmati uralmával szemben” – írja a kötetről nem a Hamász központi parancsnoksága, hanem kiadója, a Cornell University Press. Több könyvrecenzió pedig kiemeli a szerző állításai közül, hogy a fegyveres harccal és a kormányzási kényszerrel valójában a Hamász teremt palesztin identitást, sokkal inkább, mint a Fatah vezette Palesztin Hatóság.

Még egyszer: a CEU előadója számára a terror teljesen legitim eszköz az izraeli “telepes-gyarmati uralom” ellen.

Seres László cikkének folytatása ide kattintva olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nem meglepő: a Sorosék által pénzelt NGO-k nyíltan tüntetnek a Hamász mellett

Izrael-ellenes és antiszemita szervezetek sora kapott dollármilliókat a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.