Teljesen megszüntetné Izraelt a budapesti CEU volt vendége

A szélsőségesen anticionista nézeteket valló Joseph Massad néhány éve, a CEU-n tett látogatásával Budapesten is felháborodást okozott.

A professzor még 2015-ben látogatott el a Közép-európai Egyetemre, hogy „kötetlen beszélgetés” keretén belül találkozzon egyetemi hallgatókkal, a CEU Diákok Palesztina Igazságáért (CEU Students for Justice in Palestine) nevű egyesület szervezésében megrendezett eseményen.

A zsidóság „Izraelben végzett gyarmatosításáról” és „rasszizmusáról” szóló tanait Massad rendszeresen népszerűsíti publikációin és előadásain keresztül. Az Electronic Intifada híroldalon megjelent írásában – melyet az esemény szervezői előzetes tanulmányozásra ajánlottak az érdeklődőknek – hangsúlyozza, hogy nem ajánlatos a nemzetközi jogra kizárólagos eszközként tekinteni a „palesztin ellenállásban”.

Az erősen anticionista cikkei ellenére megdöbbentő tiszteletet élvező professzor legfrissebb, a Middle East Eye oldalon megjelentetett cikkében újabb szintet lépett, Izrael-ellenes érvelésében egészen addig eljut, hogy implicit módon kijelenti: a palesztin visszatérés végső célja igenis a zsidó állam eltörlése.

Joseph Massad. Fotó: YouTube

Massad azt állítja, hogy Izrael visszatérési törvénye (vagyis hogy minden zsidó embernek joga van Izraelbe költöznie) illegális, ezzel szemben a palesztin „visszatérési jog” megfelel a nemzetközi jognak.

A professzor ironikusnak látja azt, hogy

„Izrael egyedül a zsidók — akik vallási és gyarmatosító mítoszai alapján palesztin menekültek voltak, és 2000 évig éltek száműzetésben — jogát ismeri el a visszatérésre, míg azon palesztinoktól megtagadja a jogot, akikről elismeri, hogy át lettek telepítve Palesztinából.”

Természetesen senki sem állítja, hogy a zsidók Izraelbe való visszatérési joga a nemzetközi jogon alapulna. Izraelnek megvan a jogköre arra, hogy kialakítsa saját bevándorlás-politikáját, ahogy minden más országnak is.

„Napjaink palesztin küzdelmének nem szabad lemondania a palesztin visszatérési jogról, mivel ez az egész cionista megszállás eltörlésének kulcsa Palesztinában.”

— szól a cikk kulcsmondata, mellyel Massad tehát könnyedén beismeri, hogy a „visszatérés” vágyának tárgya nem az emberi jogok előmozdítása, a palesztinok államtalanságból való kimentése, vagy bármilyen más törvényes ok, hanem Izrael eltörlésének ál-törvényes aktusa.

Mindez megegyezik azzal az okkal, miért nem engedték a palesztin menekülteket állampolgársághoz jutni évtizedeken át az őket befogadó arab országok — mert jobb, ha hontalanok és nyomorultak maradnak – de lehetséges ágyúgolyók, melyek egy napon talán elpusztítják Izraelt.

Egy palesztin professzor szerint Izraelben soha nem éltek zsidók

Az egyetemi tanár azt állította a palesztin tévében, hogy a zsidók 70 éve jelentek meg Palesztinában.