Teljesen kiábrándult a békéből a Gázába elhurcolt izraeli békeaktivista

Ada Sagi, egy korábbi békeaktivista, akit október 7-én rabolt el a Hamász, majd később egy túszalku részeként szabadon engedték, a BBC-nek adott interjúban megosztotta megrázó élményeit és mélyreható szemléletváltását.

Sagi, aki sokáig a béke híve volt, ma már merőben másként vélekedik a Hamásszal való béke kilátásairól és a zsidók globális megítéléséről.

„Nem hiszek a békében, nem. Nem hiszek, sajnálom”

– jelentette ki Sagi az interjúban. „A Hamász nem akarja”.

A lehetséges megoldásra reflektálva hozzátette, hogy „Izraelnek meg kell kötnie a túszalkut… haza kell hoznia ezeket a túszokat, akik élnek és halottakat is”.

Sagi részletesen beszámolt fogságáról, elárulva, hogy elrablása első napján kezdetben egy házban rejtették el, ahol gyerekek voltak. Később egy másik helyre vitték Hán Júniszban.

A lakás tulajdonosa, egy ápoló, átköltöztette feleségét és gyermekeit apósa házába, hogy helyet csináljon a túszoknak.

„Hallottam, hogy napi 70 sékelt mondtak. Ez sok pénz Gázában, mert nincs munkájuk. És ha van munkájuk, nem a Hamásznál, akkor sem több, mint 20 sékel egy napra” – mondta.

Entebbe 2.0: Így szabadították ki az izraeli kommandósok a gázai túszokat

A Hamász elleni háború egyik legmerészebb, legösszetettebb és legkockázatosabb műveletét hajtották végre az izraeli erők.

Sagi csalódottságának adott hangot azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a gázai átlagemberek nem vesznek részt a háborúban. „Az emberek azt mondják, hogy nem vesznek részt. Részt vesznek… és pénzt szereznek belőle” – mondta.

Sagi leírta a bizonytalanságot, amelyet a novemberi túszcserék öt napja alatt érzett, mivel nem tudta, hogy ő is a szabadon engedettek között lesz-e. „Minden egyes kopogtatásnál azt hiszed, hogy valaki jön, hogy elvigyen téged” – mondta.

Elmondta, hogy a kiszabadulása előtti napon Hán Júniszba vitték, és a Nasszer kórházban tartották fogva. A BBC jelentése szerint más szabadon engedett túszok is azt mondták, hogy ott tartották őket fogva, amit a kórház igazgatója tagad.

A nő nagyon érzékeny az őt és közösségét ért veszteségek miatt.

„Elvesztettem az otthonom. Elvesztettem a szabadságomat – az egész helyet, ahová [vissza kell] mennem. A falunk – kibucunk – elpusztult”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Csak félig kínai” – így hagyta cserben Peking a Gázába elhurcolt kínai lányt

Izrael hatalmasat csalódott a közönyös Kínában.

Kiderült miért nem válaszol a Hamász a túszalkura

A terrorszervezet egy vezető tisztségviselője szerint senkinek sincs fogalma arról, hány túsz van még életben.