Irán komolyan berágott Kanadára

Az iráni külügyminisztérium szóvivője elítélte Kanada azon döntését, hogy az Iráni Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek minősítette, ellenségesnek, felelőtlennek és provokatívnak nevezve a döntést.

Nasszer Kanaani, az iráni külügyminisztérium szóvivője határozottan elítélte a kanadai kormányt, amiért terrorszervezetnek minősítette az Iráni Forradalmi Gárdát.

Kanaani a döntést

„ellenséges cselekedetnek minősítette, amely ellentétes a nemzetközi jog elfogadott normáival és elveivel, beleértve a szuverén egyenlőség és az államok belügyeibe való be nem avatkozás elvét, és egyértelmű példája Irán nemzeti szuverenitásának megsértésének”.

Kanaani hozzátette, hogy ez a

„felelőtlen és provokatív lépés annak a rossz útnak a folytatása, amelyet a kanadai kormány az elmúlt évtizedben a háborús uszítók, az emberi jogok valódi megsértői és a terrorizmus fő elkövetői befolyása alatt járt be”.

Az iráni szóvivője a valóságot teljesen átrajzolva azt állította, hogy a Forradalmi Gárda „az iráni nemzetből született szuverén intézmény, amelynek hivatalos és jogi identitása az Iráni Iszlám Köztársaság alkotmányából ered.

A fegyveres erők más ágai mellett felelős Irán nemzetbiztonságának és az ország határainak védelméért, valamint a terrorizmus baljós jelensége elleni küzdelemmel segíti a regionális biztonságot és stabilitást”.

Kanaani kijelentette, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság fenntartja magának a jogot az arányos és kölcsönös válaszra erre a „nemzetközi joggal ellentétes és az iráni nemzet és kormány ellen irányuló akcióra”.

A Hezbollah Ciprust is megfenyegette, ha az segít Izraelnek

A libanoni terrorszervezet vezetője azt hangoztatta, hogy amennyiben Izrael „háborút indít”, semmilyen hely nem lesz biztonságban rakétáitól.