A Hezbollah Ciprust is megfenyegette, ha az segít Izraelnek

A Hezbollah, Irán által pénzelt libanoni siíta terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah azzal fenyegetőzik, hogy ha Izrael „totális háborút” nyit az Irán által támogatott terrorcsoport ellen Libanonban, a zsidó államnak fel kell készülnie a földi, légi és tengeri támadásokra, és „a helyzet a Földközi-tengeren teljesen meg fog változni”.

„Semmilyen hely” nem maradna meg Izraelben a Hezbollah fegyverei általi megsemmisítés miatt egy teljes körű háború esetén – figyelmeztet Naszrallah, aki szerint a Hezbollah „szabályok” és „üvegplafon nélkül” fog harcolni, majd hozzátette:

„Az ellenség jól tudja, hogy felkészültünk a legrosszabbra… és hogy egyetlen hely sem lesz megkímélve a rakétáinktól”.

Naszrallah először fenyegette meg Ciprust is, mondván, hogy a Hezbollah a szigetet is „a háború részének” tekintheti, és ottani célpontokat támadhat, ha háború esetén az izraeli hadsereg engedélyezi az országban lévő logisztikai infrastruktúra használatát.

„A ciprusi repülőterek és támaszpontok megnyitása az izraeli ellenség számára, hogy Libanon ellen célozzon, azt jelentené, hogy a ciprusi kormány a háború része, és ellenállásunk a háború részeként fogja kezelni Ciprust”

– fenyegetett a terroristavezér.

Naszrallah fenyegetései egy dél-libanoni izraeli légicsapásban a múlt héten megölt Taleb Abdullah, a Hezbollah vezető parancsnoka emlékére rendezett ünnepségen hangoztak el: „Az ellenség meg akar félemlíteni minket, de ők azok, akiknek félniük kell”.

„Továbbra is támogatni fogjuk Gázát, és mindenre készen állunk. Nem félünk. Követelésünk egyértelmű: teljes és tartós tűzszünet Gázában”

– folytatja Naszrallah, aki szerint a Joe Biden amerikai elnök által a Hamásznak nemrég bemutatott tűzszüneti megállapodás nem írja elő, hogy a harcok leállításának állandónak kell lennie.

„Benjamin Netanjahu miniszterelnök azonban minden nap előáll, és azt mondja, hogy a tűzszünet lehetetlen” – állítja Naszrallah. Biden Netanjahu szemére veti szélsőjobboldali koalíciós partnereit, Itamár Ben Gvirt és Betzalel Szmotrichot, azt jósolva, hogy „a szakadékba fogják rántani az ellenséget Izraelt”.

Beszéde után a Hezbollah elesett terroristáihoz és az ország déli részéről kitelepített libanoni állampolgárok családjaihoz fordult, és azt mondta, hogy a terrorcsoport „1948 óta a legnagyobb csatát vívja”.

Egészen Haifáig hatolt a Hezbollah egyik drónja

Az izraeli légierő iztonsági okokra hivatkozva nem lőtte ki a videófelvételeket készítő drónt.