Egészen Haifáig hatolt a Hezbollah egyik drónja

Az izraeli légierő kedden késő este bejelentette, hogy a Hezbollah Hudhud (karvaly) nevű drónját, amely a libanoni-izraeli határtól 27 kilométerre lévő Haifa felett repült és stratégiai eszközöket filmezett, végig megfigyelés alatt tartották, de nem lőtték le, hogy elkerüljék a pánikot és a civilek sérülését.

Az IDF által észlelt Hezbollah drónt nem lőtték le a polgári sérülések elkerülése érdekében, hiszen a drón roncsa lakott területre esett volna, állítja a hadsereg. A légierő szerint a terrorcsoport összesen három drónt indított; egyet lelőttek, egy feltehetően a tengerbe zuhant, egy pedig felderítő küldetést hajtott végre Haifa felett

Az Irán által támogatott, Libanonban működő terrorcsoport által közzétett felvételeken a haifai kikötő látható, beleértve az ott kikötő hadihajókat, részleteket a Rafael Advanced Defense Systems campusán lévő létesítményekről – például a Vaskupola egységeit, rakétahajtóművek raktárait és a Dávid Parittyája légvédelmi rendszer létesítményeit és radarokat.

A drón a Kirját Jámban lévő Szavioni Jám negyedet, lakótornyokat, egy kereskedelmi központot és egy szupermarketet is lefilmezett. A felvételeket valószínűleg a múlt héten forgatták.

A Ynetnek nyilatkozó források szerint a Hezbollah összesen három drónt lőtt ki. Az egyiket elfogták, egy másik eltűnt a radarról és feltehetően a tengerbe zuhant, a harmadik pedig befejezte felderítő küldetését.

A források szerint a légi jármű egy GoPro kamerával felszerelt, kicsi, fegyvertelen eszköz volt. Megjegyezték, hogy akkor is lezuhant volna, ha egy támadó drón lett volna.

Charles Abi Nader nyugalmazott libanoni tábornok, katonai stratégia és biztonsági kérdések szakértője a Hezbollahhoz kötődő libanoni Al Mayadeen hálózatnak elmondta, hogy a síita terrorszervezet által használt drón valószínűleg egy iráni gyártmányú Hudhud 3 drón volt, egy elektromos repülőgép, amelynek nincs hő- vagy hangjelzése, többféle kamera szállítására alkalmas, maximális sebessége 70 km/h (43 mph) és egy óra repülési idővel rendelkezik.

A védelmi minisztérium több százmillió sékelt különített el az ilyen repülőgépek elfogására szolgáló technológiai megoldás kifejlesztésére, és kijelentette, hogy az három hónapon belül működőképes lehet.

Tüzes nyilak és trebuchet: középkori fegyvereket vetett be az IDF!

Több száz éves hadieszközök segítik az izraeli katonákat a harcban. Videó.