Nemzetiközi Atomenergia Ügynökség: Irán még több centrifugát telepített

Irán további urándúsító centrifugákat telepített Fordow-i atomlétesítményében és továbbiak felállítását kezdte meg – állapította meg csütörtökön az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének, a Nemzetközi Atimenergia Ügynökségnek új jelentése, melyet a Reuters idéz.

A NAÜ tagállamoknak megküldött bizalmas jelentése ismertette az Irán által eddig megtett lépéseket, amelyek közül eddig csak a hegyekbe vájt Fordowban történtek konkrét lépések egy földalatti telephelyen.

„Június 9-én és 10-én … Irán arról tájékoztatta az ügynökséget, hogy a következő 3-4 hétben nyolc, egyenként 174 IR-6-os centrifugát tartalmazó kaszkádot telepítenek az FFEP (Fordowi Üzemanyag-dúsító Üzem) 1. egységébe” – áll a NAÜ jelentésében, amelyet a Reuters látott.

„2024. június 11-én az ügynökség az FFEP-ben ellenőrizte, hogy Irán befejezte az IR-6 centrifugák telepítését az 1. blokk két kaszkádjában.
Az IR-6 centrifugák telepítése további négy kaszkádban folyamatban volt” – áll a jelentésben, amely Irán egyik legfejlettebb ukránfinomításra használt centrifugatípusára utal.

Bár Irán már régóta tervezte, hogy nyolc centrifugát telepít a Fordow 1-es blokkjába, de eddig a kaszkádokhoz szükséges „infrastruktúrát” készítette elő, magukat a gépeket korábban még nem telepítette. Az új kaszkádok előtt Fordowban összesen nyolc működött.

Az amerikai külügyminisztérium a jelentésre reagálva közölte, hogy Washington és szövetségesei készek tovább fokozni az Iránra gyakorolt nyomást, ha Teherán nem működik együtt a NAÜ-vel.

A jelentés napokkal azután jelent meg, hogy a NAÜ igazgatótanácsa határozatot fogadott el, amelyben elmarasztalja Iránt a NAÜ-vel való együttműködés hiánya miatt. Diplomaták szerint Irán legutóbbi tevékenysége korlátozott megtorlás volt a határozatra.

A NAÜ május végén jelentést tett közzé, amelyben megállapította, hogy Irán tovább növelte a fegyverminőséghez közeli szintre dúsított uránkészletét.

A jelentés szerint május 11-én Irán 142,1 kilogramm 60%-ra dúsított uránnal rendelkezett, ami 20,6 kilogrammos növekedést jelent az ENSZ megfigyelőszervének legutóbbi, februári jelentése óta. A 60%-os tisztaságú urán csak egy rövid, technikai lépésre van a 90%-os fegyverminőségtől.

Korábban a NAÜ megállapította, hogy tavaly június és november között Irán havi 3 kilogrammra lassította a dúsítást, de ez az év végére 9 kilogrammra ugrott vissza.

Izraeli politikus: Irán két éven belül megpróbálja kiirtani Izrael népét

„A döntés már megszületett” – nyilatkozta Avigdor Liberman.