Ez gyors volt: Megbukott az Izrael kiirtását szorgalmazó spanyol politikus

Lemondott pártvezetői posztjáról a több baloldali politikai formációt tömörítő Sumar elnöke a pártszövetség gyenge EP-választási szereplése miatt hétfőn Madridban.

„A legutóbbi választások tükröt tartottak, a polgárok nem tévednek, amikor szavaznak, vagy amikor nem mennek el szavazni, ez a mi felelősségünk, ebben az esetben és kétségtelenül az én felelősségem” – fogalmazott Yolanda Díaz, indokolva távozását a kormánykoalíció kisebbik tagpártjának éléről.

A tavaly alakult politikai formáció – várakozásaitól elmaradva – 808 ezer szavazattal, a leadott voksok 4,6 százalékával három mandátumot nyert az új Európa Parlamentben.

Ezt megelőzően pedig a galíciai, baszk és katalán tartományi választásokon sem reményeik szerint szerepeltek. Yolanda Díaz, aki munkaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes is, csak pártvezetői tisztségéből távozik.

Kiirtaná az izraelieket a kommunista spanyol gazdaságügyi miniszter

Kivillantotta a foga fehérjét a szélsőbaloldali politikus.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a spanyol munkaügyi és gazdasági miniszter, Yolanda Díaz a „Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig” kifejezést használta. Ez a jelszó a Jordán folyóra és a Földközi-tengerre utal, és sokan antiszemitának tekintik, mert azt követeli, hogy a jelenlegi Izrael ne létezzen.

A szlogen tehát a zsidók elleni etnikai tisztogatásra vagy népirtásra, s Izrael felszámolására szólít fel. (Ez a kifejezés szerepel egyébként a Hamász hivatalos manifesztumában is.)

Diaz hivatalosan még mindig a Spanyol Kommunista Párt tagja, igaz, már nem vallja magát annak, bár a múltban dicsérte Fidel Castro kubai és Hugo Chávez venezuelai rezsimjét.

Kétmillió palesztin kérhet menedékjogot Spanyolországban

A diplomaták szerint „beláthatatlan következményekkel járó hibát” követett el a spanyol kormány.

Bohócok: Hamvában holt a „Palesztinában” nyitandó spanyol nagykövetség terve

A spanyol diplomaták nem hajlandóak átköltözni Ramallahba, kényelmesebb nekik Izraelben.