Bohócok: Hamvában holt a „Palesztinában” nyitandó spanyol nagykövetség terve

A spanyol diplomaták nem hajlandóak átköltözni Ramallahba, kényelmesebb nekik Izraelben.

A spanyol kormány terve, hogy nagykövetséget nyisson a Palesztin Hatósághoz tartozó Ramallahban, megakadt, mivel az Izraelben állomásozó spanyol diplomaták nem hajlandóak a városba költözni, a spanyol média szerint.

A jelenleg Jeruzsálemben és Tel-Avivban tartózkodó diplomaták biztonsági és életminőségi aggályokra hivatkoznak

– írja az OKDiario spanyol hírportál.

Két héttel ezelőtt a spanyol kormány Írországgal és Norvégiával együtt elismerte „Palesztinát” államként. Erre válaszul Izrael külügyminisztere a múlt héten levelet küldött a spanyol hatóságoknak, amelyben megtiltotta a madridi konzulátusnak Jeruzsálemben, hogy a Palesztin Hatóság lakosainak szolgáltatásokat nyújtson.

Az OKDiario spanyol külügyminisztériumi forrásokat idézett, amelyek szerint

„abszurd dolog Palesztinát elismerni, és nem nyitni egy olyan nagykövetséget, amely ezt igazolja”.

A palesztin terroristák ujjonganak az ír-norvég-spanyol trió bejelentése után

A Hamász hálás a három hitvány európai államnak.

Mivel azonban a már Izraelben lévő diplomaták nem hajlandóak a Ramallahba való költözésre, Madridnak Spanyolországból kell majd diplomatákat küldenie, vagy más nagykövetségekről kell őket kivonnia, ami a cikk szerint túl költséges lenne a spanyol külügyminisztérium számára.

Mivel Rámalláhban nincs nagykövetség, és Jeruzsálemben már nem állnak rendelkezésre konzuli szolgáltatások, az erre rászorultaknak mostantól nem lesz más választásuk,

mint Tel-Avivba vagy a jordániai Ammánba utazni, hogy a spanyol konzulátuson kapjanak szolgáltatást.

A La Moncloa, a spanyol kormány hivatalos honlapja szerint José Manuel Albares spanyol külügyminiszter visszautasította az izraeli külügyminiszter fenyegetését, és közölte, hogy a spanyol kormány összehangolt választ fog kiadni Írországgal és Norvégiával együtt.

Albarast idézték: „Összehangolt, nyugodt és határozott választ fogunk adni”. Albares elmondta, hogy minisztériuma tanulmányozza a Katz által megfogalmazott fenyegetést, és hozzátette: „Vannak bizonyos kiváltságok és mentességek, amelyeket Spanyolország lelkiismeretesen tiszteletben tart a világ összes országával, nagykövetségeivel és konzulátusaival, és mi ugyanezt a tiszteletet követeljük a nemzetközi jog alapján”.

Kétmillió palesztin kérhet menedékjogot Spanyolországban

A diplomaták szerint „beláthatatlan következményekkel járó hibát” követett el a spanyol kormány.

Kiirtaná az izraelieket a kommunista spanyol gazdaságügyi miniszter

Kivillantotta a foga fehérjét a szélsőbaloldali politikus.