Ismét Izraelbe megy Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Egyiptomba és Izraelbe látogat, hogy növelje a nyomást a Hamászon és Izraelen a megfeneklett túszmegállapodás újraindítására.

Blinken Kairóban találkozik Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazik, ahol a külügyminisztérium menetrendje szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Joav Gallant védelmi miniszterrel.

A látogatásra azt követően kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök május 31-én felvázolta Izrael háromfázisú tűzszüneti javaslatát, amely a háború befejezését és az izraeli túszok szabadon bocsátását irányozza elő.

Az izraeli erők szombaton egy gázai rajtaütés során kiszabadítottak négy, a Hamász által október óta fogva tartott túszt.

Blinken utazása előtt Beni Ganz izraeli miniszter vasárnap bejelentette lemondását Benjámin Netanjahu miniszterelnök háborús kormányából.

Ganz centrista pártjának távozása ugyan nem jelent közvetlen veszélyt a kormányra, de komoly hatása lehet, mivel Netanjahu a keményvonalasokra hagyatkozhat, a háborúnak pedig nem látszik vége, és sokan a libanoni Hezbollahhal folytatott harcok kiéleződésére számítanak.

A libanoni Hezbollah terrorista szervezet október 7-e óta fokozta támadásait Izrael ellen, amelynek következtében már több, mint 7 hónapja kiköltöztették a polgári lakosságot Izrael legészakibb településeiről.

Tekintettel arra, hogy a Hezbollah folyamatosan támadja Izraelt különböző rakétákkal, Izrael komoly válaszcsapást fontolgat, mely új háborús front megnyitását is eredményezheti.

Blinken e heti útja során megvitatja a partnerekkel egy, a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közti tűzszüneti megállapodás elérését, amely biztosítaná az összes túsz szabadon bocsátását, valamint annak szükségességét, hogy megakadályozzák a konfliktus további eszkalálódását – közölte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő pénteki nyilatkozatában.

Entebbe 2.0: Így szabadították ki az izraeli kommandósok a gázai túszokat

A Hamász elleni háború egyik legmerészebb, legösszetettebb és legkockázatosabb műveletét hajtották végre az izraeli erők.