Ennyi volt: felbomlott az izraeli háborús kormány

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke vasárnap bejelentette távozását az izraeli vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel.

„Nehéz, de teljes szívvel kilépek a kormányból” – fogalmazott a hadikabinet közvélemény-kutatások szerint legnépszerűbb tagja, s felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy jusson megállapodásra az előrehozott választások időpontjáról, amely után szavai szerint valódi nemzeti egységkormány alakulhat meg.

Ganz állami vizsgálóbizottság megalakítását is követelte az október 7-i kudarc okainak és felelőseinek megállapítására, annak kiderítésére, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet miként hajthatta végre váratlan támadását Izraelben.

Az izraeli televíziókban közvetített beszédében Ganz bocsánatot kért és felelősséget vállalt azért a magának tulajdonított kudarcért, hogy nem sikerült elérnie a Hamász által túsznak elhurcolt összes izraeli kiszabadulását.

Felszólította Netanjahut, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a Joe Biden amerikai elnök által ismertetett fegyverszüneti és fogolycsere-kezdeményezés sikeréért.

Beni Ganz úgy fogalmazott, hogy októberben azért lépett be pártjával a vészhelyzeti egységkormányba, mert a Hamász támadása után szükség volt a nemzeti egységre. Mint fogalmazott, nem a politikai közösség, hanem a sorsközösség okán tették.

Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket. A Nemzeti Tábor távozásával Netanjahu továbbra is rendelkezik 64 képviselőből álló többséggel a 120 tagú izraeli parlamentben.