Danny Danon visszatér: új ENSZ-nagykövetet nevezett ki Izrael

Danon 2015 és 2020 között nagykövetként már betöltötte a pozíciót.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszráel Katz külügyminiszter úgy döntött, hogy Danny Danon Likud képviselőt nevezi ki Izrael ENSZ-nagykövetévé.

„Danon képviselő jelentős tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi színtéren, és nem kétséges, hogy tehetsége és tapasztalata ezúttal érvényesülni fog”

– áll a döntésről szóló hivatalos közleményben.

A kinevezést a kormány jóváhagyásra fogja benyújtani, amely után Danon nagykövetjelölt megkezdi második megbízatását Izrael ENSZ-nagyköveteként.

Danon Gilad Erdan nagykövetet váltja majd, aki a múlt hónapban jelentette be, hogy négy év után a nyáron befejezi megbízatását.

Izrael ENSZ-nagykövete nem kért a holokauszttagadó iráni elnök beszédéből

„Ez egy új erkölcsi mélypont az ENSZ számára” – mondta Gilad Erdan.

„A Vaskardok háborúja kezdete óta többféle módon küzdök Izrael helyzetének megvédéséért a világban. A múlt héten Izraelben fogadtam Nikki Haley nagykövetet, ami fontos látogatás volt, és egyike a világ vezetőinek számos ilyen látogatásának, akik az október 7-i tragédia óta meghívásomra érkeztek Izraelbe.

Egy olyan időszakban, amikor Izrael Állam számos fronton harcol, mindannyiunknak a legjobbat kell nyújtanunk képességeink és tapasztalataink szerint.

Így cselekedtem a múltban, és így fogok cselekedni a jövőben is” – írta Danon a kinevezés hírére.

Hozzátette: „A napjainkban felütő diplomáciai terrorral szemben kötelességem az igazságot megmutatni Izrael népe és hazánk közös jövője érdekében”.

Gilad Erdan: az ENSZ „gyalázatos kettős mércét” alkalmaz Izraellel szemben

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a világszervezet nem tölti be azt a célt, amiért létre lett hozva.