Gilad Erdan: az ENSZ „gyalázatos kettős mércét” alkalmaz Izraellel szemben

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a világszervezet nem tölti be azt a célt, amiért létre lett hozva.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete a holokauszt emléknapja alkalmából pénteken a Közgyűlés előtt tartott beszédében ostorozta a világszervezetet, amiért az aránytalanul nagy hangsúlyt fektet Izraelre.

„Az ENSZ-t a holokauszt hamvaiból alapították. Azért hozták létre, hogy az emberiséget soha többé ne érje ilyen sötétség”

– mondta Erdan.

„A zsidó nép által elszenvedett borzalmak élő emlékműve. Mint ilyen, az ENSZ felelőssége, hogy a világ élére álljon a gyűlölet elleni küzdelemben, ám amikor az antiszemitizmus elleni küzdelemről van szó, az ENSZ sajnos figyelmen kívül hagyja a célt [amiért létrehozták]” – mondta Erdan.

„Az oktatási programok nagyon-nagyon fontosak. A történelem megismerése kulcsfontosságú. De egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus növekszik és a holokauszttagadás terjed, a szavak nem elegendőek” – tette hozzá Izrael nagykövete. „Az elmúlt évben mit tett az ENSZ a bigottság elleni küzdelem érdekében? Van egy politizált – mindannyian tudjuk – és intézményesített elfogultság a tagállamok között.

Ez az elfogultság a forrása az aránytalanul sok Izrael-ellenes határozatnak”.

Az ENSZ Közgyűlése tavaly többször ítélte el Izraelt, mint az összes többi országot együttvéve, és a zsidó állam az egyetlen olyan ország, amely az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának minden genfi ülésén napirendi pont.

„A holokauszt emléknapján kötelességünk felhívni a figyelmet erre a förtelmes kettős mércére”

– jegyezte meg Erdan.

Szijjartó: Aggasztó, ahogy Izraellel bánnak az ENSZ-ben

A külügyminiszter az ENSZ-ben szólalt fel és elítélte annak egyes szervezeteit egyoldalúságuk miatt. Arthur Schneier rabbival és Gilad Erdan Izrael ENSZ nagykövettel is találkozott

Izrael ENSZ-nagykövete továbbá szemére vetette az ENSZ-nek, hogy nem lép fel az antiszemita kijelentéseket tevő tisztviselőivel szemben, köztük az ENSZ által kinevezett két Izraellel foglalkozó vizsgálóbiztossal, Miloon Kotharival és Francesca Alabanese-vel szemben.

Erdan az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségét, az UNRWA-t is bírálta a soraiban tapasztalható antiszemitizmus miatt, hozzátéve, hogy más ENSZ-ügynökségek is torzítják az izraeli-palesztin konfliktus áldozatainak számát az izraeli halálesetek minimalizálásával, és elmarasztalta az ENSZ-t, amiért nem fogadta el az antiszemitizmus széles körben elfogadott IHRA-féle definícióját.

„Amikor bármi Izraellel kapcsolatos dologról van szó, ez a szervezet nagyon gyorsan reagál és elítéli, de amikor a zsidógyűlöletről van szó, csupán csend van”

– mondta Erdan.

„Ez a kettős mérce gyalázatos.

Mindannyian tudjuk, hogy az antiszemita rágalmakat mindig szörnyű tettek követik, ezért kérem, hogy a mai szavainkat kövessék tettek is. Az ENSZ-nek emlékeznie kell küldetésére és történelmére. Ki kell állnia az antiszemitizmus ellen” – tette hozzá Erdan.

Izrael ENSZ-nagykövete nem kért a holokauszttagadó iráni elnök beszédéből

„Ez egy új erkölcsi mélypont az ENSZ számára” – mondta Gilad Erdan.