Bemutatták az Urániában az október 7-i tragikus eseményeket feldolgozó filmet

A Tett és Védelem Alapítvány, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége, illetve Magyarország Torontói Főkonzulátusának szervezésében az Uránia Filmszínházban mutatták be az Abraham Global Peace Initiative (AGPI) által forgatott, a „The End Of The Innocence” („Az ártatlanság vége”) című rövidfilmet, amely a 2023. október 7-i tragikus eseményeket dolgozta fel.

A rendezvényt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Liga (APL) vezetője, Avi Benlolo, az AGPI alapítója és elnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint Izrael magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman nyitotta meg.

Az október 7-i mészárlás a holokauszt utáni legnagyobb zsidók elleni pogrom volt, amit Izraelben, a zsidók nemzeti otthonában követtek el. Nyolc hónap telt el és a világ elfelejtette mi történt a Beerit kibucban, a Nova fesztiválon, mint ahogy elfeledkezett arról a 128 túszról, akiket a Hamász azért tart fogva, mert zsidók – mondta Szalai Kálmán.

Az APL elnöke Gorge Santayana filozófust idézte:

„Aki elfelejti a múltat, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt”.

Avi Benlolo felszólalásában elmondta, a film címét az ihlette, hogy október 7-e után visszatekintve úgy tűnik mind ártatlanok voltak abból a szempontból, hogy azt hitték, van út a közel-keleti békéhez.

Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is ki fog állni Izrael szuverenitása mellett minden lehetséges fórumon, és az összes rendelkezésére álló eszközzel fellép az antiszemitizmus ellen.

Yaakov Hadas-Hendelsman Izrael budapesti nagykövete szerint a Hamász terrortámadása óta precedens nélküli antiszemitizmus tombol a világban, és egyre többen kicsinyítik vagy egyenesen tagadják az október 7-i szörnyűségeket.

A nyitóbeszédek után vetítették „Az ártatlanság vége” című filmet, amely a nemzetközi közösség képmutatására is fókuszált, különös tekintettel a legnevesebb amerikai egyetemek három elnökének kongresszusi meghallgatására, ahol egyikük sem akarta egyértelműen kimondani, hogy a zsidók elleni népirtásra való felhívás elfogadhatatlan. A filmben továbbá megszólalnak olyan arabok is, akik segítettek a zsidóknak a terrortámadás során.

A filmvetítést két panelbeszélgetés követte. Az első panelbeszélgetésen egy új kutatást mutatott be dr. Csepeli György, az ELTE Társadalomtudományi Karának professzora, amelyben azt vizsgálták, miként hatott az október 7-i mészárlás a magyarországi antiszemitizmusra.

A második panelbeszélgetés az október 7-e utáni Izrael és a világ kapcsolatát boncolgatta.

„A világ elfelejtette, de mi emlékszünk!”

– mondta Tamir Wertzberger. Az APL külügyi igazgatója szerint a rendezény arra kívánja emlékeztetni a világot, hogy miért harcol Izrael.

„Ha képmutató nemzetközi közösség szívtelennek, hontalannak bélyegez minket, akkor is tovább fogunk harcolni az otthonunkért, a biztonságunkért, és azért, hogy hazahozzuk a túszainkat!”

A panelbeszélgetés résztvevői voltak: Ariel Kallner, az izraeli Knesszet tagja, aki egyben a Knesszet EU melletti küldöttségének vezetője, Hananya Naftali, izraeli influenszer, aki Benjamin Netanjahu miniszterelnök kommunikációs csapatában is dolgozott, valamint Mohamad Kabyia, izraeli-arab influencer.

A rendezvény nagy sikert aratott, és számos pozitív visszajelzést kaptak a szervezők, különösen arra vonatkozóan, hogy szükség van ilyen eseményekre, ahol kifejezik a magyarok támogatásukat Izrael iránt ebben a nehéz időszakban.

Európai zsidó szervezetek szerint antiszemita az EU külügyi főképviselője

A szervezetek állásfoglalása szerint Josep Borell csak fűti az európai antiszemitizmust.

A TEV feljelentette a Hamász-terrort mentegető Bencsik Andrást 

A Demokrata főszerkesztője szerint a palesztin terroristák csak „kitörtek a gettóból”, az izraeli hadsereg válasza pedig „gyakorlatilag egy népirtás” volt.