Megbukott a zöld-baloldali terv: Svájc sem kér a palesztin államból

green grass field with trees and mountains in the distance

A svájci képviselőház kedden 131-61 arányban, két tartózkodás mellett elutasította a palesztin államiság elismeréséről szóló indítványt.

Az indítványt Fabian Molina, a Szociáldemokrata Párt nemzeti tanácsi képviselője terjesztette elő, a Zöldek támogatásával.

Az indítvány „Palesztina” elismerését azzal a feltétellel kérte, hogy a Hamász vezette október 7-i támadás során elrabolt izraeli túszokat szabadon engedik a terroristák.

Ignazio Cassis svájci külügyminiszter kijelentette, hogy Bern támogatja egy izraeli és egy palesztin államot egymás mellett, nemzetközileg elismert határokkal.

„A Szövetségi Tanács azonban nem hiszi, hogy elérkezett az idő Palesztina elismerésére”

– tette hozzá.

Az ausztrál parlament a múlt héten 80-5 arányban leszavazta a „Palesztin Állam” elismeréséről szóló javaslatot, akárcsak a dán parlament, miután a dán külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy hiányoznak a független ország létrehozásához szükséges előfeltételek.

A svájci elutasításra azután került sor, hogy az október 7-i, Hamász vezette támadás és az azt követő gázai háború nyomán több más európai ország (Spanyolország, Írország, Norvégia) is elismerte a palesztin államiságot, legutoljára Szlovénia.

A palesztin terroristák ujjonganak az ír-norvég-spanyol trió bejelentése után

A Hamász hálás a három hitvány európai államnak.

Nem lehet mindenkit megvezetni: Dánia nem kér a Palesztin Államból

Leszavazták a négy baloldali párt által előterjesztett törvényjavaslatot.