Izrael rendesen berendelt: 25 darab F-35-össel erősödik a légierő

Az izraeli védelmi minisztérium kedden hivatalosan is aláírta az Egyesült Államokkal a harmadik F-35-ös vadászrepülőgép-század beszerzéséről szóló megállapodást.

A minisztérium közölte, hogy az Egyesült Államokba utazó küldöttség aláírta a 3 milliárd dolláros üzletről szóló megállapodást, amely a Lockheed Martin által gyártott 25 darab fejlett lopakodó vadászgépet foglalja magában.

A gépeket 2028-tól kezdődően kezdenék szállítani, évente három-öt darabos tételekben – közölte a minisztérium. A repülőgépekkel az Izraeli Légierő F-35I flottája 75-re nőne az elkövetkező években.

Izrael eredeti 50 darabos F-35-ös megrendeléséből eddig csak 39 érkezet meg.

Az üzlet teljes értéke mintegy 3 milliárd dollár, amelyet az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segélyből finanszíroznak – közölte a minisztérium.

Az aláírásra azt követően került sor, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter és Betzalel Szmotrics pénzügyminiszter között a beszerzéssel kapcsolatban többnyire megoldódott a vita. Szmotrics megvétózta az aláírást mindaddig, amíg a Knesszetnek a védelmi költségvetés vizsgálatával megbízott bizottságát össze nem hívják.

Gallant az aláírást követő nyilatkozatában azt mondta, hogy a további 25 vadászrepülőgép „újabb bizonyítéka az USA és Izrael közötti stratégiai szövetség erejének és annak kiterjedt hatásainak a közeli és távoli színtereken”.

Sajtóhír: a legkorszerűbb F-15-EX-esekkel erősít az izraeli légierő

Az amerikai légierő 2021-ben kapta kézhez az F-15 EX első változatát, amelyről a héten közölték, hogy felülmúlta az előzetes várakozásokat.

A repülőgépgyártó Lockheed Martin rövid közleményében azt mondta, hogy „örömmel fogadta az izraeli kormány döntését további 25 darab F-35-ös beszerzéséről”.

Izrael az Egyesült Államok után a második ország, amely a Lockheed Martintól megkapta az F-35-öst, és azon kevesek egyike, amelyeknek engedélyezték a repülőgép módosítását.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az Izrael és az Egyesült Államok közötti megállapodás részeként a Lockheed Martin és a hajtóműgyártó Pratt & Whitney „kötelezettséget vállalt arra, hogy bevonja az izraeli védelmi ipart a repülőgép-alkatrészek gyártásába”.

Az IAF első két F-35I típusú repülőgépe 2016 decemberében érkezett meg. Körülbelül egy évvel később a lopakodó vadászgépet – Izraelben Adir néven ismert – hadrendbe állították, és néhány hónappal ezután a légierő vezetője nyilvánosságra hozta, hogy a gépek bombázó bevetéseket hajtottak végre, így Izrael lett az első ország, amely elismerte a gépek operatív használatát.

Az ötödik generációs F-35-öst a hadsereg „game-changer-nek” nevezte, nemcsak támadó és lopakodó képességei miatt, hanem azért is, mert hatékonyan képes összekapcsolni rendszereit más repülőgépekkel és információt megosztani azokkal.

Hiába a vadonatúj F-35-ösök, Izrael továbbra is számít a régebbi gépeire

A légierő volt parancsnoka beszélt arról, hogy az újabb és régebbi vadászgépek miként tudnának együttműködni egy Irán elleni támadás során.

„Napokig nem aludtam” – izraeli pilóta mesélt az iráni támadás visszaveréséről

Az Izraeli Légierő 122. századának tartalékos őrnagya a JPost-nak beszélt a szombati eseményekről.