Gyönyörű mikvét avattak Miskolcon

Összefogással avattak mikvét Miskolcon.

A rituális fürdő megnyitóján beszédet mondott Markovics Zsolt a Mazsihisz helyi rabbija, Deutsch Miklós a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke, Grósz Andor a Mazsihisz elnöke, Braun Ávráhám az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség helyi rabbija, Köves Slomó az EMIH vezető rabbija és Róna Tamás a neológ rabbitestület vezetője.

A felszólalók egyöntetűen hangsúlyozták, hogy nemcsak kitűnő és fontos az új mikve Miskolcon, de rendkívül példaértékű is az a páratlan összefogás a zsidó szervezetek között, amely miatt a mikve megújulhatott. Azt is aláhúzták a rabbik, hogy hasonló együttműködésben bíznak a nagy zsinagóga helyreállításánál is. Az eseményen szintén felszólalt Veres Pál Miskolc polgármestere, Csöbör Katalin, Miskolc 1. számú választókerület országgyűlési képviselője és Kovács Zsolt országgyűlési képviselő is. Beszédükben üdvözölték a zsidó szervezetek együttműködését és a mikve megnyitását.

A lélegzetelállítóan gyönyörű 600 fő befogadására is alkalmas miskolci nagy zsinagógában régen egy rendkívül híres jesiva is működött, jelenleg azonban egy óriási felújításon kell átesnie ahhoz, hogy szombatfogadásokat lehessen benne tartani, amelyre várhatóan a jövőben sor is kerül majd.


A zsinagóga szomszédságában egy újonnan felújításra került épületegyüttesben lett kialakítva egy kisebb zsinagóga, rendezvényterem és egy múzeum is. A komplexumban a napokban mikvét is avattak, mi is jelen voltunk az eseményen, nézze meg a fotókat!

Megható bár micvát tartottak Óbudán

Az ünnepségen számos ismert budapesti zsidó is megjelent, köztük az egyik főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid.