Megható bár micvát tartottak Óbudán

Lebovits Gábor, a Fővárosi Vízművek egyik vezetője, a MÁV korábbi vezérigazgatója öt évvel ezelőtt járt családjával Izraelben, ahol a jeruzsálemi Siratófal előtt életében először tfilinben imádkozott. Az ott megtapasztaltak hatására a napokban a Tóra elé járult az Óbudai Zsinagógában és – fél évszázadnyi késéssel – megünnepelték a bár micváját. A szertartáson 94 éves, holokauszt-túlélő édesapja állt mellette – írja a Zsido.com

A Lebovits családban a vészkorszakban elszenvedett trauma miatt nem tartották a zsidó szokásokat, így Gábor a hagyományok megismerése nélkül nőtt fel, annyit tudott csupán, hogy zsidó származású.

A bár micvát követő ünnepi étkezés során mesélte el, hogy öt évvel ezelőtt látogatott el életében először Izraelbe családja körében, és a Siratófal előtt őt is megszólította egy lubavicsi hászid, aki a tfilin feltevésére biztatta az oda látogatókat. Ezt követően végigjárták azt a föld alatti, a Templom-hegy nyugati falát követő alagútrendszert, ahol a túravezető megmutatta azt a helyet, ami pontosan az egykori Szentéllyel szemben található. Gábor azért imádkozott, hogy az Örökkévaló megmutassa számára a jelentőségteljes élethez való utat. Miután hazatért Budapestre, elhatározta, hogy belép Ábrahám szövetségébe, azaz elvégzi a körülmetélést.

Zsidó névnek két, a holokauszt során elpusztított nagyapja nevét választotta, így lett a neve Jáákov Ávráhám.

Már a Chábádot is célba vették az Izrael-ellenes tüntetők

„A saját szavaikból egyre világosabbá válik, hogy a „zsidók” és az „Izrael” szinonimák” – mondta Moussia Goldstein.

Egy évvel később, amikor a Duna-parton futott, összetalálkozott egy csapat zsidóval, akik rabbijuk vezetésével éppen egy szertartást végeztek. Mint kiderült, Köves Slomó és közösségének tagjai jöttek táslichra a Dunához, mert éppen a zsidó újév, ros hásáná napja volt. Mivel nem ismerte ezt a szokást, magyarázatot kért és kapott a rabbitól, aki zsinagógájába invitálta őt. Jáákov Ávráhám a jom kipurt már Óbudán töltötte és egyre mélyebbe ásta magát a zsidó tradíciók világába. Ekkor döntötte el, hogy bár jócskán elmúlt már 13 éves, mégis megtartaná a bár micváját. Elkezdett héberül tanulni, sőt még a tóraolvasás dallamait is elsajátította, így a Behár hetiszakasz elejét ő recitálta az Óbudai Zsinagóga közösségének.

A bár micvára való felkészülés mellett arra is szakított időt, hogy a közelmúltban elkészült pesti éruv körüli bürokratikus akadályok elhárításában segédkezzen Oberlander Báruch rabbinak.

„Rendkívül megható esemény és Isten nevének megszentelése volt ez a bár micva, mely sok olyan zsidóval ismertette meg az ősi tradíciókat, akik nem igazán ápolják a hagyományokat. Az ünnepségen számos ismert budapesti zsidó is megjelent, köztük az egyik főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid” – foglalta össze a látottakat Jáákov Ferber, az izraeli Bechádré Cháredim magazin újságírója.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A sikert a tudománynak vagy Istennek köszönhetjük?

Az iráni rakéta- és dróntámadás sikeres kivédése ismét felélesztette Izraelben azt a régi vitát, hogy a sikert a tudománynak vagy Istennek köszönhetjük-e.