Már a Chábádot is célba vették az Izrael-ellenes tüntetők

A philadelphiai Drexel Egyetemen és a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetemen a palesztinbarát tüntetők azt követelték, hogy az egyetemek szakítsák meg a kapcsolatot az iskolák zsidó csoportjaival, vagy „szüntessék meg” azok jelenlétét. A Drexel tüntetői azt is követelik, hogy az egyetem haladéktalanul szüntesse be a Hillelt és a Drexel Chábádot, a haszid mozgalom helyi egyetemi szervezetét.

A tiltakozók, köztük „néhány zsidó diák”, azzal érvelnek, hogy a Hillel cionista álláspontja és az a tény, hogy az ernyőszervezet az izraeli kormánytól kapott támogatást, bűnrészessé teszi a szervezetet abban, amit ők Izrael „népirtásának” tartanak a Gázai övezetben.

A Hillel milliókat kap olyan szervezetektől, amelyeket az izraeli apartheid állam finanszíroz, amelynek létezése a palesztinok halálától függ

– írta a hónap elején az Instagramon a Jews Against White Supremacy UCSC, egy anticionista diákcsoport, amely támogatja a Santa Cruz-i tüntetőtábort.

A felhívás gyors elítélést váltott ki a Drexel elnökéből, aki hétfőn elrendelte az egyetem bezárását, mielőtt kedden részben újra megnyitották volna. A Hillel és a Chábád bezárására való követelésekre külön is utalt, szerinte „elfogadhatatlanul vették célba a campus két zsidó szervezetét”.

Antiszemita idióták borítják káoszba az amerikai diplomaosztókat

Több nagy amerikai egyetem már lemondta a diplomaosztó ünnepségét, mivel botrányos jelenetektől tartanak.

A Drexel Egyetemen szolgáló chábádosok eközben azt mondták, hogy nem hatotta meg őket az „azonnali megszüntetésre” való felszólítás.

„Nem vesszük őket komolyan” – mondta Moussia Goldstein, a helyi Chábád központ társigazgatója a JTA-nak. „Annyira átlátszó, hogy ezek a dolgok antiszemita természetűek”. Férje, Chaim Goldstein rabbi „nevetségesnek” és „szó szerint a város viccének” nevezte a követelést. Mindkettőjüket bátorítja a Drexel gyors elítélése, valamint az, hogy elmondásuk szerint a tüntetőknek viszonylag minimális a jelenlétük az egyetem egyik sarkában.

Goldsteinék nemrég vendégül látták a Drexel diákdékánját egy sábát vacsorára, amin kiakadtak a tüntetők, arra hivatkozva, hogy ellenzik, hogy a Chábád vendégül lássa az Izraeli Védelmi Erők egykori katonáját. Goldsteinék azt mondták, hogy a csoport kihagyott egy további összefüggést:

az említett diák az október 7-i Nova zenei fesztiválon történt mészárlás egyik túlélője volt.

„A saját szavaikból egyre világosabbá válik, hogy a „zsidók” és az „Izrael” szinonimák” – mondta Moussia Goldstein.

„Tulajdonképpen igazuk van.”

Izrael tárt karokkal várja az amerikai egyetemeken rettegő zsidó diákokat

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium felhívást intézett az izraeli egyetemekhez.