A sikert a tudománynak vagy Istennek köszönhetjük?

„És azt mondod a szívedben: Erőm és kezem hatalma szerezte nekem ezt a vagyont. De emlékezzél meg az Örökkévalóról, a te Istenedről, mert ő az, aki neked erőt ad, hogy szerezzél vagyont…” (5Mózes 8:17)

Az iráni rakéta- és dróntámadás sikeres kivédése ismét felélesztette azt a régi vitát, hogy a sikert a tudománynak vagy Istennek köszönhetjük-e. Nemrégiben megtapasztaltuk ezt a vitát, amikor a koronavírus okozta világjárvány során voltak, akik a vakcinákat és egészségügyi előírásokat Isten elleni véteknek tartották, míg mások úgy vélték, hogy fölösleges imádkozni, csak a tudomány menthet meg minket.

Izraelben, különösen október hetedike óta, gyakran hallani olyan hangokat, melyek szerint nincs szükség a hadseregre és a biztonsági erőkre, csakis az imádkozás és a tóratanulás biztosítja az ország számára a kellő védelmet. E véleménnyel szemben vannak azok, akik teljesen feleslegesnek vélik a tanulást és kizárólag a hadseregbe helyezik minden reményüket.

E vita gyökere az a téves elképzelés, miszerint a materiális és a spirituális világ ellentmondásban áll egymással.

Gázai csoda: egy imádkozó katona mentette meg egész egysége életét

Málkiel Ben Joszef és egysége életét az mentette meg, hogy épp Jeruzsálem felé fordulva imádkozott.

A zsidóság azonban azt mondja, hogy a két dolog, az anyagi és a spirituális világ kéz a kézben létezik, együtt érvényesülnek és a kettő egymástól nem választható el.

Izrael népe azért képes katonai és gazdasági sikereket elérni, mert egyfelől kellő időt, energiát és pénzt fektet a haladásba, másfelől évezredes értékek szerint, spiritualitással átszőve éli mindennapi, természetes életét.

A két elem – anyagi és spirituális – nem ellentmond egymásnak, hanem éppen ellenkezőleg: kiegészíti egymást. A tóratanulás spiritualitással támogatja a katonai szolgálatot, míg a katonai szolgálat lehetővé teszi, hogy a tórai értékek megvalósulhassanak. „Isten segítségével” – mondjuk sokszor. Ez a mondás nem azt jelenti, hogy a dolgokhoz nem szükséges emberi erőfeszítés, hanem azt, hogy az emberi tettek és Isten segítsége együttesen vezet sikerre.

Isten segítségével együtt győzni fogunk!

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

A Smá a zsidók örök kardja és pajzsa

Smá Jiszráel – ez az ősi ima ugyanúgy velünk volt a gázkamrákban, mint Gázában.