Botrány: Az Izrael-ellenes lobbi pénzelte az ENSZ különmegbízottját

Az António Guterres ENSZ-főtitkárhoz és Volker Türk emberi jogi főbiztoshoz benyújtott panaszában az U.N. Watch azt állítja, hogy Francesca Albanese, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának különmegbízottja, és az izraeliek palesztinokkal szembeni bánásmódját vizsgáló bizottság elnöke tiszteletdíjakat és kifizetéseket fogadott el aktivista és érdekvédelmi csoportoktól, megsértve ezzel az ENSZ magatartási kódexét.

Albanese a múltban többször tett antiszemita megjegyzéseket, és igazolta az Izrael elleni terrort.

Albanese szerint a Hamász október 7-i mészárlásának alapja nem a terrorszervezet zsidógyűlölete volt.

Az U.N. Watch panaszában azt követeli, hogy az ENSZ vizsgálja ki azokat a „súlyos és megalapozott” állításokat, amelyek szerint Albanese és munkatársai a magatartási kódexszel ellentétben fizetést kaptak külső csoportoktól az ENSZ-szel kapcsolatos munkájukért.

Albanese különmegbízotti szerepe egy önkéntes, az ENSZ-től technikailag független pozíció, amelynek költségeit egy erre a célra elkülönített költségvetésből kell fizetni. Megbízatásának ellátása során végzett tevékenységekért tilos „bármilyen kormányzati vagy nem kormányzati forrásból” fizetést elfogadni, beleértve az utazási költségeket és tiszteletdíjakat is.

A tilalom kiterjed a különmegbízott irodájának személyzetére is.

Az U.N. Watch továbbá azt is állítja, hogy egy palesztin lobbicsoport szponzorálta Albanese 2023. novemberi ausztráliai útját, amely a becslések szerint több mint 20 000 dollárba került.

A különmegbízottak utazásait az ENSZ-nek kellene fizetnie, és tilos lobbicsoportoktól szponzorációt elfogadni.

Súlyos vádakkal illette Izraelt az október 7-ét vizsgáló ENSZ-bizottság

A zsidó állam sem maradt adós a válasszal a nemzetközi sóhivatal bizottságának.

Az Australian Friends of Palestine Association nyilvánosan állította, hogy „szponzorálta” Albanese látogatását, míg a Free Palestine Melbourne, az Australian Palestinian Advocacy Network és a Palestinian Christians in Australia mind azt állították, hogy „támogatták” az utazást.

Mindegyik szervezet lobbitevékenységet folytat.

A látogatás során Albanese részt vett média- és adománygyűjtő rendezvényeken, valamint találkozókon palesztinbarát politikusokkal és a civil társadalom tagjaival.

Egy ehhez kapcsolódó új-zélandi út során az U.N. Watch szerint „egy találkozót tartott, hogy lobbizzon egy jelentős új-zélandi szuverén alapnál, hogy váljon meg az Izraelhez kapcsolódó vállalatoktól”.

Mennyire megbízható az ENSZ?

Izrael esete Folke Bernadotte ENSZ-közvetítővel és U Thant ENSZ-főtitkárral. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Az U.N. Watch panasza az állítólagos jogsértések kivizsgálását követeli, beleértve az ENSZ válaszait és dokumentációját az Albanese megbízatásának részét képező utazások finanszírozási forrásairól, valamint az Albanese és irodája ausztráliai és új-zélandi látogatása során tartott találkozókat részletező feljegyzések másolatát.

„A terrorizmus gyalázatos támogatása és az antiszemitizmus támogatása” Albanese részéről „árnyékot vet az ENSZ egészének hírnevére” – áll a panaszban. „Ezt most súlyos pénzügyi szabálytalanságok súlyosbítják”.

Az U.N. Watch felszólította az ENSZ-t, hogy „bizonyítsa a nyitottság és átláthatóság iránti elkötelezettségét azzal, hogy haladéktalanul válaszol a fent vázolt súlyos ügyekkel kapcsolatos kéréseinkre”.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.