Irán kész az eszkalációra: orosz rakétákkal lőnék le az izraeli vadászgépeket

Az [Irán csatlós] Hezbollah nem szándékozik csökkenteni Izrael elleni tevékenységét északon – derül ki az Al Dzsarida című kuvaiti napilapban hétfőn megjelent cikkéből.

A szervezet mindaddig folytatni kívánja a harcot, amíg a Gázai övezetben zajló háború tart, és meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államok növelni fogja a nyomást Izraelre, hogy hagyja abba a háborút, ahogyan közeledik az elnökválasztás időpontja.

A lap azt írja, hogy a síita terrorszervezet hosszú hónapokig tartó harcokra készül, és „több meglepetéssel” is készül Izrael számára.

A szervezethez közel álló források szerint a múlt héten Teheránban tartott találkozón az „Ellenállás tengelye” különböző frakcióinak jelen lévő képviselői megvitatták a lehetséges forgatókönyveket a libanoni front kapcsán.

Moszkva beleegyezésével juthatott orosz gyártmányú fegyverekhez a Hezbollah

Számos rakétaelhárító rendszerhez, valamint szuperszonikus, hajók elleni cirkálórakétához is hozzájutott így a síita terrorszervezet.

Az Al Dzsarida úgy tudja, hogy Irán világossá tette:

teljes támogatást nyújt szövetségesei számára az egész térségben, akik most további eszkalációra készülnek,

ha a Gázai övezetben a túszcseréről és tűzszünetről szóló tárgyalások kudarcba fulladnak.

A kuvaiti lap által idézett források azt is elárulták, hogy Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője több meglepő húzásra is készül. Az egyik ezek közül olyan fegyverek használatát foglalja magában, amelyeket eddig még nem használtak ebben a konfliktusban, beleértve a nagy hatótávolságú precíziós rakétákat és a föld-levegő rakétákat, amelyeket az izraeli légierő gépei ellen próbálnak majd bevetni.

A források szerint a Hezbollah várhatóan először egy Oroszország által gyártott és Irán által módosított rakétát fog használni.

A források szerint a Hezbollah meg van győződve arról, hogy Izraelt és a világot is sokkolhatják azzal, hogy képesek lelőni egy izraeli repülőgépet.

Hosszú az út a békéig: Az IDF becslése szerint még évekig eltarthat a háború

Legkésőbb idén szeptemberben egy újabb front nyílik északon.