Érthetetlen: Órákon át vegzáltak egy izraeli anyát és lányát a torontói reptéren

Renana Reuveni-t és kislányát, Angelicát öt órán át feltartóztatták a kanadai Torontóban található Pearson repülőtéren, ahová nyaralni érkeztek, a nő beszámolója szerint állítólag csak azért, mert izraeli állampolgárok.

„Úgy éreztem, mintha terroristaként vagy bűnözőként kezelnének” – mesélte. „Órákon át zaklattak és megaláztak, miközben a gyermekem sírt. Átkutatták a bőröndömet, és még a tamponjaimat is megnézték. Számomra egyértelmű, hogy azért tették, mert izraeli vagyok. A bevándorlási tisztviselő rám kiabált, és azt mondta: ‘Ön egy idegen országban van, és azt fogja tenni, amit mondok’. Gyűlölet látszott a szemében, és úgy tűnt, eltökélt szándéka, hogy megalázzon engem” – mondta a fiatal anya.

Reuveni és férje, Yaron Asdódban élnek. A gázai háború kezdetével Eilatba evakuálták őket, de egy hónap után ideiglenesen Londonba költöztek, most pedig egy hónapos torontói nyaralást terveztek.

Rokonukat, Celeste (Tchelet) Fishbein-t október 7-én meggyilkolták a Beeri kibucban.

A Reuveni család lakást bérelt Kanadában, és Renana úgy döntött, hogy előre utazik a gyermekével, és megvárja, hogy férje később csatlakozzon hozzájuk. Nyolcórás repülőút után leszálltak Torontóban, és ekkor kezdődtek a megpróbáltatások.

„Több tucat emberrel együtt sorba állítottak, ahol nem volt hol inni vagy pelenkázni a babámat, csak álltam” – mondta a nő. „A sor nem mozdult, én pedig teljesen kimerültem. A baba elvesztette a türelmét; fáradt és éhes volt a hosszú repülőút után. Mondtam nekik, hogy a baba ételei és játékai a bőröndökben vannak, de csak néhány óra múlva engedték meg, hogy ételt vegyek ki a bőröndből.

Elvették az útlevelemet, és azt mondták, hogy menjek a bőröndért és az ételért, és térjek vissza.

Ezután visszamentünk ugyanabba a sorba. Nem érdekelte őket, hogy egy kisbaba van velem. Én voltam az egyetlen izraeli, akit ott őrizetbe vettek. Amikor megkérdeztem, miért tartanak fogva, azt mondták, azért, mert izraeli útlevelem van. A normál sorba állítottak, nem törődve a kisbabámmal”.

Vérlázító antiszemitizmus: leszállítottak két jesiva tanulót egy repülőgépről

Amikor megkérdezték miért távolították el őket, azt a választ kapták, hogy „a pilóta kérte”a leszállításukat.

„Három és fél óra várakozás után jutottam el a tisztviselőhöz, aki muszlimnak tűnt” – folytatta. „Látni akarta a jegyemet, és mindenféle furcsa kérdéseket kezdett feltenni. Elmondtam neki, hogy már több órája ott vagyok, és ki kell cserélnem a baba pelenkáját”.

„Elhallgattatott, és azt mondta: ‘Ön egy idegen országban van, addig nincs vége, amíg én nem mondom, hogy vége. Gyűlölettel a szemében nézett rám. Ezután azt mondta, hogy üljek le és várjak. Közben kinyomtatta az engedélyeket, és tovább zaklatott, pedig szabadon engedhetett volna” – mondta Reuveni.

Reuveni elmondta, hogy egy rendőr és egy másik dolgozó később elkísérte őt a csomagjaiért. „Egy zárt területre vittek, és kiforgatták a bőröndjeimet, átnézték az összes alsóneműt és tampont, ami a táskámban volt, és még az érméket is megszámolták, hogy mennyi pénzem van” – mondta.

„Ez nem volt normális, mindent felforgattak. Fogalmam sincs, mit kerestek. Mindent átkutattak. Úgy éreztem magam, mint egy terrorista, akit biztonsági ellenőrzésnek vetettek alá, mintha bűnöző lennék. Mindezt úgy, hogy a gyermekem sírt, miután órákon át zaklattak. Állni kellett, válaszolni mindenféle kérdésekre. Szándékosan csinálták” – mondta a nő.

Az incidens öt óra után véget ért, és Reevuni beléphetett Torontóba, de elmondása szerint a rendőr tönkretette a nyaralását. Férje, Yaron Londonból elmondta: „Bár egy hónapra béreltük a lakást, a feleségem és a baba csak két hétre kaptak egy olyan dokumentumot, amely lehetővé teszi számukra, hogy Kanadában maradjanak.

„Felháborító, hogy így bánnak az emberekkel csak azért, mert izraeliek”

– mondta.

Muszlim biztonsági őr zaklatott egy volt izraeli túszt Amszterdamban

Durván megalázták a repülőtéren az izraeli nőt és társait.