Muszlim biztonsági őr zaklatott egy volt izraeli túszt Amszterdamban

person wearing red jacket and blue denim jeans pulling luggage bag while walking on pathway

Durván megalázták a repülőtéren az izraeli nőt és társait.

A repülőtéren dolgozó források szerint a pakisztáni származású férfire már korábban is érkezett panasz, amiért zaklatta a Schiphol repülőtéren áthaladó izraelieket.

Izrael hollandiai nagykövetsége hivatalos panaszt nyújt be a holland hatóságokhoz, miután két izraeli állampolgárt – köztük egy nőt, akit a Hamász terroristái a Gázai övezetben túszként tartottak fogva, majd később kiszabadult – bántalmazott egy repülőtéri őr az amszterdami Schiphol repülőtéren – jelentette a helyi média.

Az izraeli Ynet hírportál szerint a két nő pénteken próbált felszállni az El Al Tel-Avivba tartó járatára, amikor az – állítólag pakisztáni származású – őr agresszív módon közeledett hozzájuk.

„Tucatnyi várakozó utas elé állította őket, szándékosan megalázta őket azzal, hogy hangosan csalással vádolta őket, és elrendelte őrizetbe vételüket. Emellett hangosan mindenki előtt megállapította, hogy izraeliek” – írta a Ynet.

Elképesztő: az október 7-i támadás izraeli túlélőit vegzálták a brit határőrök

„Nem akarom, hogy itt is azt csináljátok, amit Gázában” – mondták a két izraeli túlélőnek a határőrök.

„Nyilvánvaló volt, hogy meglátta az izraeli útlevelet, és felhúzta magát”

– mondta a kiszabadított túszokat kísérő holland-izraeli nő, hozzátéve, hogy „szadista volt” az őr szeme.

A repülőtéren dolgozó források szerint a muszlim őrre már korábban is érkezett panasz, amiért zaklatta a Schipholon áthaladó izraelieket.

Modi Ephraim izraeli nagykövet szóvivője a holland De Telegraaf napilapnak hétfőn azt mondta, hogy a két nő csak a nagykövetség közbelépése után szállhatott fel a járatra.

„Minden szükséges dokumentummal rendelkeztek, mégis feltartóztatta őket, és sok ember előtt megalázta őket”

– mondta. „Ez különösen fájdalmas, figyelembe véve mindazt a traumát, amit az elraboltak már elszenvedtek”.

Geert Wilders, aki azóta próbál koalíciós kormányt alakítani, hogy Izrael-barát Szabadságpártja elsöprő győzelmet aratott a tavalyi parlamenti választásokon, felszólította Mark Rutte leköszönő miniszterelnököt, hogy sürgesse a repülőteret a biztonsági őr kirúgására.

„Elegünk van!” – tele lett a hócipője a hollandiai zsidóknak

Az egyik zsidó közösségi vezető szerint a holland politikai elit cserbenhagyta a zsidókat.