„Elegünk van!” – tele lett a hócipője a hollandiai zsidóknak

Az egyik zsidó közösségi vezető szerint a holland politikai elit cserbenhagyta a zsidókat. A hollandiai zsidó közösség vezetői nyílt levélben hívták fel a figyelmet az országban folyamatosan növekvő antiszemitizmusra.

Más uniós tagállamokhoz hasonlóan Hollandiában is ugrásszerűen megnőtt az antiszemitizmus az október 7-i izraeli Hamász-mészárlás óta: a terrorszervezet atrocitásait közvetlenül követő hetekben 800 százalékkal nőtt az incidensek száma (Hollandiában körülbelül 30 ezer zsidó él).

Történtek incidensek, amelyek során Hamász-párti aktivisták dühös tüntettek egy új holokausztmúzeum előtt, de megzavarták egy népszerű holland énekesnő koncertjét is, mert családi kapcsolatok fűzik Izraelhez, valamint kegyetlenül zaklattak egy Amszterdam külvárosában élő zsidó nőt a saját szomszédjai, akik megtudták, hogy lánya az Izraeli Védelmi Erőkben (IDF) szolgál.

A De Telegraaf című újságnak nyilatkozva Chanan Hertzberger – a CJO zsidó közösségi szervezet elnöke – elárulta, hogy fiát antiszemiták verték meg, miután az egy futballmérkőzésen játszott. „A fiataljaink már nincsenek biztonságban az oktatási intézményekben:

a cancel culture áldozatai lesznek, megtámadják, megfélemlítik őket”

– mondta Hertzberger. „A helyzet elharapózott, és elegünk van. Normális holland emberek vagyunk, és azt akarjuk, hogy minket is annak tekintsenek és úgy is kezeljenek. A polgári szabadságjogaink forognak kockán, egyre több zsidó érzi magát fenyegetve és megfélemlítve, ezért rejtegeti a zsidó szimbólumokat”.

Hertzberger bírálta a holland politikusokat, amiért a magánbeszélgetések során ígéreteket nyújtanak, de a nyilvánosság előtt keveset tesznek az antiszemita hullám megfékezésére. „Hol vannak az oktatási miniszterek, Mariëlle Paul és Robbert Dijkgraaf?” – kérdezte. Kritizálta Wouter Koolmees volt miniszterelnök-helyettest is, aki tavaly októberben vette át a Holland Vasutak (NS) vezérigazgatói posztját, amiért nem akadályozta meg, hogy a Hamász támogatói január és február folyamán országszerte 15 vasútállomást blokád alá vegyenek.

„Kapcsolatban álltam Koolmeesszel az állomásokon tartott ülősztrájkok miatt. Jó szándékú, de nem tud semmit sem tenni” – mondta.

„De legalább nyíltan kimondaná, hogy komoly problémái vannak ezekkel az akciókkal”

– folytatta Hertzberger.

Korábban soha nem tapasztalt antiszemita gyűlölethullám tarol Hollandisztánban

Sokan rettegnek, nehogy szomszédaik rájöjjenek zsidó származásukra.

Hertzberger megjegyzései egybeestek annak a hírnek a megjelenésével, amelyről a holland sajtó is széles körben beszámolt, hogy egy Amszterdam külvárosában élő zsidó nőt a Hamász támogatói saját háza előtt félemlítettek és fenyegettek meg. Az asszonyt egy sor obszcén szórólappal is gyalázták, amelyeken azt hangsúlyozták, hogy a lánya az IDF katonája.

„A szomszédság lakói figyelem! Egy gyermekgyilkos él a közelben! Ez a népirtó őrült nemrég tért vissza gyilkos tevékenységéből, és hamarosan bíróság elé állítják.

Helyi lakosokként joguk van tudni, hogy egy ilyen személy a gyermekeik közelébe kerülhet”

– állt az egyik szórólapban, amely az asszony és a lánya nevét, címét és munkahelyét is megadta.

„Elküldte p*nci lányát Izraelbe, hogy csecsemőket gyilkoljon. Ő is bűnrészes!” – állt a szórólapon.

A holland rendőrség azonban továbbra sem hajlandó antiszemita incidensnek minősíteni a nő megpróbáltatásait.

„Csak akkor fogjuk látni, hogy pontosan mivel állunk szemben, ha ismerjük a teljes történetet” – mondta az amszterdami rendőrség szóvivője csütörtökön az RTL televíziónak.

Egy holokauszt-túlélő szerint a belga zsidók már csomagolják a bőröndjeiket

„Tényleg érezzük, hogy ez sokkal, sokkal rosszabb, mint korábban volt” – nyilatkozta Rehoma Sluszny a Sky Newsnak.

Közben a múlt hétvégén Hamász-támogatók tették tönkre egy népszerű holland énekes, Lenny Kuhr koncertjét Waalwijk városában. A 74 éves Kuhr az 1970-es években tért át a zsidóságra, amikor egy izraeli férfihoz ment feleségül, és Izraelben élő gyermekei és unokái vannak, akik közül az egyik állítólag az IDF-ben szolgál. Amikor Kuhr múlt szombaton fellépett, a Hamász-párti csőcselék megrohamozta a színpadot, és olyan jelzőket kiabáltak az énekesnőre, hogy „terrorista” és „gyilkos”.

Ezt követően a Palestine Action NL – egy antiszemita, Hamász-párti csoport – azzal fenyegetőzött, hogy hasonló akciókat hajtanak végre Kuhr más koncertjein is a jelenlegi koncertkörútja során. Válaszul Dilan Yeşilgöz holland igazságügyi miniszter antiszemitaként ítélte el a Kuhr elleni támadást. „Ennek semmi köze ahhoz, hogy palesztinbarát vagyok” – mondta.

„Ez zsidóellenes. Nevezzük meg és kezeljük ezt annak, ami”.

Kedd este holland parlamenti képviselők egy csoportja nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték „a zsidógyűlölet szörnyű visszatérését”. Két parlamenti frakció – a szélsőjobboldali Fórum a Demokráciáért (FvD) és a DENK, a két török származású képviselő által alapított iszlámpárti párt – elutasította a nyilatkozat aláírását.

Mark Rutte leköszönő miniszterelnök is felszólalt az antiszemitizmus növekedése ellen, és csütörtökön a minisztertanácsban azt mondta, hogy „nagyon aggasztja, hogy Hollandiában a zsidó származású embereket jelenleg zaklatják származásuk és az izraeli helyzet miatt”.

Nem vicc: a Hamásznak gyűjtött pénzt a holland királyi család egyik tagja!

A 21 éves Eloise of Orange-Nassau grófnő a korábbi Beatrix királynő unokája és a holland trón ötödik várományosa.