Nem vicc: a Hamásznak gyűjtött pénzt a holland királyi család egyik tagja!

A Holland Zsidó Központi Tanács, amelynek tagjai között az ország legjelentősebb zsidó vallási és Izrael-párti csoportjai is megtalálhatók, felszólította a kormányt, hogy foglaljon állást, miután egy holland királyi családtag a jelek szerint online adománygyűjtésben vett részt a Hamász számára.

A 21 éves Eloise of Orange-Nassau grófnő, Beatrix korábbi királynő unokája és a holland trón ötödik várományosa, egy január 4-i TikTok-bejegyzésében egy olyan filtert használt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adományokat gyűjtsenek a Gázai övezet támogatására, amelyet az EU által terrorszervezetnek nyilvánított Hamász terroristái ellenőriznek.

A hétvégén kiküldött sajtóközleményében a Zsidó Központi Tanács azt írta, hogy „az a tény, hogy királyi családunk egy prominens tagja ezt tette, sok holland zsidó számára kiábrándító és fájdalmas.

Korábban soha nem tapasztalt antiszemita gyűlölethullám tarol Hollandisztánban

Sokan rettegnek, nehogy szomszédaik rájöjjenek zsidó származásukra.

„Az izraeli háború óriási hatással van a hollandiai zsidó közösségre, mind az Izraelhez fűződő kapcsolatai révén, mind pedig közvetve az antiszemitizmus masszív növekedése révén hazánkban”

– folytatta a szervezet.

A zsidó szervezet amellett, hogy állásfoglalásra szólította fel a leköszönő holland kormányt, felszólította a grófnőt, hogy „határolódjon el korábbi kijelentéseitől, vegye le a posztokat és kérje vissza az adományokat”.

2020-ban Willem-Alexander holland király nyilvánosan is elismerte dédnagyanyja, Juliana királynő közömbösségét a hollandiai zsidók sorsa iránt a holokauszt idején.

Vilmos Sándor király náci nagyapja miatt áll a bál a holland királyi családban

Egyesek szerint Hollandia és a királyi ház hitelessége forog kockán a néhai Bernát herceg múltja miatt.