Egy holokauszt-túlélő szerint a belga zsidók már csomagolják a bőröndjeiket

Rehoma Sluszny, egy 84 éves, Antwerpenben élő holokauszttúlélő a múlt héten a Sky Newsnak elmondta, hogy a zsidó emberek Belgiumban már „elkezdtek csomagolni”.

Antwerpenben, amely Európa legnagyobb haszid lakosságával rendelkezik, a Hamász október 7-i terrortámadását követő első hat hétben 90 antiszemita-incidenst jelentettek.

„Antwerpenben a zsidók sokkal észrevehetőbbek a fekete kabátjaik és nagy kalapjaik miatt, sokszor a fiatal fiúk csoportjai elmennek mellettük, és csak úgy megpróbálják a földre lökni a kalapjukat, vagy amikor biciklivel közlekednek, megpróbálják lelökni őket a bicikliről” – mondta Sluszny a Sky Newsnak.

„Tényleg érezzük, hogy ez sokkal, sokkal rosszabb, mint korábban volt”.

Azt állítva, hogy néhányan már összecsomagolták a bőröndjeiket, arra számítva, hogy gyorsan kell majd elmenekülniük az országból, Sluszny azt mondta:

„Azok az emberek, akiknek volt olyan családtagjuk, aki nem tért vissza Auschwitzból, nagyon félnek. Azt gondolják, hogy minden újra kezdődik”.

Chaim Parnas rabbi, aki mintegy 700 család felé szolgál az antwerpeni zsinagógájában, a Sky Newsnak elmondta, hogy az életük megváltozott az Izrael-Hamász háború kezdete óta.

„Október 7-e óta fokozott rendőri jelenlét van az egész környéken” – mondta. „Ezt érzi az ember, amikor az utcán sétál. Valójában sokkal gyakrabban látod a rendőröket”.

Purimi jelmeze miatt fenyegettek meg halálosan egy zsidó kisfiút

A zsidó fiút halálosan megfenyegették és „nácinak” nevezték, miután a közösségi médiában elterjedt róla egy kép.

Parnas elmondta, hogy a biztonságukat féltve néhány zsidó család úgy döntött, hogy eltávolítja a mezuzát a bejárati ajtajáról.

„Nem tudom, miért kell félnem attól, hogy ha végigsétálok az egyetem folyosóján, valaki azt kiabálja majd, hogy ‘mocskos zsidó'”

– mondta a rabbi. „De valamiért ez legitim félelem, amiért zsidó vagyok. A konfliktus részévé váltam, és célpontja vagyok azoknak, akik Izrael-ellenesek”.

Egy zsidó tinédzser, akit csak Danielként azonosítottak, elmondta a csatornának, hogy nemrég egy csapat fiatal vette üldözőbe, miközben azt kiabálták neki:

„Meg akarsz halni? Megölünk!”

„Az iskolában sokkal több a biztonsági őr, és mindig vannak rendőrök odakint, ha valami történne” – mondta Daniel. „Szerintem nem normális dolog, hogy az iskolán kívül mindig rendőröknek és extra biztonságiaknak kell lennie a védelem érdekében.”

Egy imám Koránt szavalt a belga parlamentben, zsidók megölésére szólított

A rendezvényt, melyen a muszlim imám is felszólalt, egy török származású belga szocialista párti képviselő szervezte.