Egy imám Koránt szavalt a belga parlamentben, zsidók megölésére szólított

A múlt héten egy imám a belga parlamentben Koránnak egy olyan versét kezde el szavalni, amely kifejezetten felszólítja a muszlimokat a zsidók megölésére és fogságba ejtésére.

A Korán részlet az Al-Ahzab szúra (fejezet) 33:26 verse. Lefordítva így hangzik: „És lehozta azokat a Könyv népe közül, akik az ellenséges szövetséget támogatták saját erődítményeikből, és rémületet öntött a szívükbe. Ti „hívők” megöltetek néhányat, és másokat fogságba ejtettetek.”

A Korán gyakran hivatkozik  a zsidókra mint a „Könyv népe”.

A keddi rendezvényt nem a parlament szervezte, hanem Hasan Koyuncu szocialista párti képviselő, a brüsszeli frankofón parlament alelnöke és a Brüsszeli Barátok Egyesülete kezdeményezésére.

Theo Francken képviselő, aki kritikusan nyilatkozott a rendezvény szervezőjéről, az X-en, korábban Twitteren azt írta: „Ez az ember meghívta ezt az imámot. Ő a parlament alelnöke. Ez hogy maradhat így?”

Darya Safai képviselőnő felidézte saját teheráni fogva tartását: „Ugyanazokkal a kántálásokkal, mint itt a brüsszeli parlamentben, minden reggel az ajatollahok börtönében ébredtünk, ugyanazokkal a szavakkal kellett imádkoznunk a cellánkban, és ugyanakkor több iránit felakasztottak, hogy példát mutassanak másoknak.

Nekem sikerült élve megmenekülnöm abból a börtönből, sokakkal ellentétben, és még jobban megdöbbent, hogy ugyanezt hallom itt, Belgiumban, 24 évvel később, a nyugati demokrácia szívében.”

Nawal Ben Hamou, a brüsszeli fővárosi régió államtitkára az incidens alatt távozott a rendezvényről.

Izrael belgiumi nagykövete, Idit Rosenzweig az X-en úgy nyilatkozott, hogy „teljesen elborzadt” a történtek miatt.

„Bármi mást választhatott volna, nem pedig egy ijesztő szimbolikus üzenetet az olyanoknak, aki ismeri a Koránt, egyenesen a parlament pódiumáról… a brüsszeli parlamentben, egy olyan városban, ahol 18 ezer zsidó él, akik már most is fokozott antiszemitizmust és félelmet tapasztalnak”.

A parlament elnöke, Rachid Madrane az X-en reagált az incidensre: „A parlament nem más, mint a demokrácia temploma. Erre emlékeztetni fogom a látogatás szervezőjét és a csoportvezetőket, és javasolni fogom a semlegesség tiszteletben tartásának kifejezett beépítését a parlamenti szabályzatba”.

„Belgium Franciaországgal együtt egész Európában a leginkább Hamász-párti és Izrael-ellenes vonalat vezeti, és nem csoda, hogy náluk burjánzik a radikális iszlám” – mondta a Jerusalem Postnak Amichai Chikli diaszpóraügyi miniszter. „Az Izraelnek való hátat fordításuk komoly stratégiai hiba”.

Chikli hozzátette, hogy reméli, hogy a Hamász-barát kormányt a jövőben egy olyan kormányra cserélik, amely a nyugati értékeket képviseli.

Október 7. és december 7. között a belga diszkriminációellenes ügynökség, az UNIA 91 bejelentett, a konfliktussal kapcsolatos incidenst regisztrált, ami jóval meghaladja a 2022-es egész évben regisztrált 57 esetet. A 91 incidensből 66 antiszemita jellegű volt, nyolc pedig iszlám- vagy arabellenes.

A Zsidó Világkongresszus szerint Belgium 29 ezer zsidó lakosa elsősorban Brüsszelben és Antwerpenben él.

Ambassador Idit Rosenzweig-Abu on Twitter: „Absolutely horrified to discover that in Brussels Parliament, an invited Muslim preacher chose to recite parts of Surah „Al-Ahzab”, a Surah about a battle between Muslims and Jews.This is a Surah that explicitly (verse 26) calls for the KILLING and TAKING CAPTIVE of Jews! In… pic.twitter.com/2jO7maJQrg / Twitter”

Absolutely horrified to discover that in Brussels Parliament, an invited Muslim preacher chose to recite parts of Surah „Al-Ahzab”, a Surah about a battle between Muslims and Jews.This is a Surah that explicitly (verse 26) calls for the KILLING and TAKING CAPTIVE of Jews! In… pic.twitter.com/2jO7maJQrg

Szomorú rekord: soha nem volt még ennyi antiszemita incidens Nagy-Britanniában

Még soha nem jegyeztek fel ennyi antiszemita incidenst egyetlen naptári évben.