Respekt: Gázában hősi halált halt izraeli katonáról neveznek el utcát Ukrajnában

Alexander Aser Nikov még 1998-ban vesztette életét egy gázai terrortámadásban, miközben iskolásgyermekek védelmére sietett – írja a Zsido.com.

A végzetes napon Nikov tizedes egy 48 iskolást szállító buszt kísért dzsipjével Gus Kátifban, amikor egy robbanóanyaggal megrakott jármű próbált belerohanni az iskolabuszba.

A katona a busz elé kanyarodott, hogy így állja útját a terroristáknak.

A gyerekek megmenekültek, ő azonban a robbanás áldozata lett.

A folyamatos orosz támadás alatt álló Harkivban az utóbbi időben eltávolítják a közterek szovjet vagy orosz múltra utaló neveit, s eközben döntöttek úgy, hogy a városban született, majd Izraelbe vándorolt Nikovról is elneveznek egy utcát, méghozzá azt, ahol egykori iskolája, a helyi Chábád által működtetett Or Ávner zsidó iskola áll. Az ötlet egy izraeli újságírótól és történésztől, Simon Brimantól ered. Elképzelését támogatta a városi tanácsot vezető Irina Goncsarova és Harkiv főrabbija, Mose Moskovitz is.

Körülmetélték az első menekültként született zsidó kisbabát Balatonőszödön

A nagy eseményről az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége számolt be.

Alexander Aser Nikov 1978-ban született Harkivban. A zsidó iskolának megnyitása óta tanulója volt, majd a helyi lubavicsi jesivában folytatta tanulmányait. Húszévesen döntött úgy, hogy ősei földjére vándorol, ahol azonnal megkezdte katonai szolgálatát.

A városi tanács döntéséről értesülve Moskovitz rabbi elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy az általa alapított iskola egykori, hősi halált halt diákja nevét viseli az utca.

„Nikov Izrael népéért áldozta fel életét, megvalósítva a Talmud tanítását: Aki egy életet megment, az olyan, mintha az egész világot mentette volna meg”.

Nikov mellett még két harkivi zsidó neve kerül ki az új utcatáblákra. Viktor Asztrovics és Alexander Ginzburg egyaránt építészként dolgozott és több alkotásuk áll a városban. Asztrovicsot a nácik gyilkolták meg 1941-ben, Ginzburg pedig a helyi zsidó közösséget vezette a felszabadulást követően.

Rakétatalálat érte a harkivi Chabad-jesivát

Az épületben többek között zsidó óvoda és iskola, valamint zsinagóga is működik.