Rakéta találat érte a harkivi Chabad-jesivát

Orosz rakéta találta el a harkivi Chábád-jesivát — értesült a zsido.com. Az épületben többek között zsidó óvoda és iskola, valamint zsinagóga is működik.

A rakéta jelentős anyagi károkat okozott, de áldozatai szerencsére nem voltak a támadásnak.

„Az intézményeink elleni rakétatámadások ellenére mindent újjá fogunk építeni”

– mondta a harkivi Chábád-küldött, Mose Moskowitz rabbi, aki azt is elmondta, hogy

„Ebben az épületben a kommunista korszakban is imádkoztak a hászidok és Áron Tumarkin rabbi szemináriumot tartott fenn. Az elmúlt években istenfélő fiatalemberek kerültek ki az épületben működő intézményből és a Tórát és annak parancsolatait betartó családokat alapítottak. Közülük sokan ma a lubavicsi Rebbe küldötteiként szolgálnak.

Annak ellenére, hogy rakétákkal támadják az intézményeinket, hogy a jesiva jelentős sérüléseket szenvedett, annak ellenére, hogy betörtek a zsinagóga és az óvoda ablakai, a lehető legelső alkalommal építeni kezdünk, renoválni fogunk, megerősítjük az intézményeinket és mind jobban kiterjesztjük a tevékenységünket.

Folytatjuk a zsidó közösség tagjainak a városból való kimenekítését és ezzel egy időben ételt és gyógyszert, valamint menedéket adunk azoknak a zsidóknak, akik még a városban vannak”.

A határ közelében fekvő Harkivban, mely Ukrajna második legnépesebb városa, a háború kitörése előtt nagyjából 45 ezer zsidó élt. A város az orosz támadások egyik fő célpontja. A Chábád küldöttei az első pillanattól fogva minden segítséget megadnak a közössége tagjai számára, étellel és gyógyszerekkel látják el őket és a zsinagógákat is megnyitották a menedéket keresők előtt. Emellett folyamatosan segítenek a menekülésben, emberfeletti munkát végezve. Mose Moskovitz rabbi és felesége, Mirjám a háború kitörésének napján megnyitották a zsinagógát a menedéket keresők előtt. 

Harkiv védelmében vesztette életét egy zsidó önkéntes

Édesanyja, aki Putyint támogatja a konfliktusban, nem hajlandó elhinni, hogy orosz légicsapás végzett a fiával.