Harkiv védelmében vesztette életét egy zsidó önkéntes

Szerafim Sabaranszkij büszke zsidó, és ukrajnai hazafi volt.

A 29 éves férfi, aki aktív tagja volt szülővárosa, Harkiv Hillel közösségének, előre látta a háborút. Február 23-án, egy nappal az orosz invázió kezdete előtt vásárolt harci felszerelést, és amint a harcok megkezdődtek, beállt a várost védő fegyveres erőkhöz. Bajtársai szerint sokuk életét mentette meg.

Vasárnap harc közben halt meg, amikor az elmúlt hetekben kilőtt több száz orosz rakéta egyike az ő pozíciója közelében landolt.

Yuliya Pototska, a harkivi Hillel igazgatója – amelyet a hónap elején orosz bombák tettek a földdel egyenlővé – felidézte Sabaranszkij lelkes részvételét a helyi zsidó életben, és független szellemiségét.

„Tudta, mit akar, és senki sem tudta jobbra vagy balra fordítani, nagyon erős volt”

mondta Pototska a Jewish Telegraphic Agency-nek.

Pototska, aki nem sokkal a bombázás után menekült el, amely lerombolta a Harkiv Hillel helyét a város történelmi Alkotmány terén, a sábáti vacsorák és a szombatot lezáró havdala szertartások során sokat találkozott Sabaranszkijjal. Két évvel ezelőtt csatlakozott egy, a Hillel által támogatott izraeli utazáshoz a Birthright program keretében.

Sabaranszkij egy rövid videóinterjúban mutatta meg a rá jellemző elszántságot, amelyet körülbelül egy héttel a halála előtt rögzítettek. Felfegyverkezve és rögtönzött egyenruhába öltözve a vörös hajú Sabaranszkij egy városi utcán látható, amint a kamerába beszélve válaszol Vlagyimir Putyin orosz elnök azon állítására, hogy erői Ukrajna „nácimentesítésére” törekszenek.

Sam Sokol on Twitter: „29-year old Serafim Sabaranskiy was killed two days ago defending Kharkiv. In his last interview, he derided Russian Nazi rhetoric, saying: „My grandmother is Jewish, I often fly to Israel” and that he was crying because Russia bombed the city’s Hillel House pic.twitter.com/JPTGfhNeX8 / Twitter”

29-year old Serafim Sabaranskiy was killed two days ago defending Kharkiv. In his last interview, he derided Russian Nazi rhetoric, saying: „My grandmother is Jewish, I often fly to Israel” and that he was crying because Russia bombed the city’s Hillel House pic.twitter.com/JPTGfhNeX8

„Hogyan lehet elhinni ezeket az állításokat? Én zsidó vagyok, és biztonságban vagyok Ukrajnában. Nincs szükségem az önök segítségére. Tűnjetek el Ukrajnából”

– mondja Sabaranszkij a videóban a Pototska fordítása szerint.

Sabaranszkij édesanyja Putyint támogatja, és a Krím 2014-es annektálása után Harkivból Oroszországba távozott.

Oroszország iránti támogatása olyannyira teljes volt, hogy Pototska szerint nem hajlandó elhinni, hogy egy orosz légicsapás végzett a fiával. Azzal érvel, hogy az orosz csapatok azért léptek be az országba, hogy megmentsék az embereket a náci üldöztetéstől, és Ukrajna kormányát hibáztatja.

A Hillel International a közösségi médiában tette közzé a hírt, mondván, hogy Sabaranszkij „hősként halt meg”. Az Egyesült Államokban a Hillel egyesületei egyetemekhez kapcsolódnak, de Ukrajnában és máshol a Hillel-kirendeltségek inkább zsidó közösségi központokként működnek a harmincas éveikben járó fiatal felnőttek számára a világ több tucatnyi országában.

Sabaranszkij Instagram-fiókja dokumentálja az utazás és a szabadban töltött idő szeretetét, különösen a biciklizés és a házi kutyája társaságában.

„Négyéves kora óta ismerem őt”

– írta a család egyik barátja egy Facebook-bejegyzésben.

„Elcsépelt dolog, de a szemem előtt cseperedett egy vörös hajú kisfiúból először általános iskolás, csintalan nagyfiúvá, majd makacs tinédzserré, végül magabiztos fiatalemberré. Fáj a tudat, hogy nem lesz több átalakulás”.

Zsidó diákok ragadtak fegyvert a harkivi terrorbombázás után

„Sokkos állapotban vagyok, de hiszek abban, hogy a hadseregünk meg fog menteni minket” – mondja az egyik önkéntes.