Zsidó diákok ragadtak fegyvert a harkivi terrorbombázás után

Az Ukrajna második legnagyobb városában lévő Hillel vezetője nem hajlandó elhagyni a várost, mondván, hogy „a mi hadseregünk meg fog menteni minket” az orosz erők elől — írja a Haaretz.

Alig néhány órával azután, hogy egy orosz rakétatámadás érte Harkiv városközpontját – beleértve lakóövezeteket és a regionális közigazgatás épületét – a helyi Hillel-csoport vezetője a Haaretznek elmondta, hogy Ukrajna második legnagyobb városából több zsidó diák csatlakozott a hadsereghez a hazájuk védelmében összefogó civilek országos hullámának részeként.

„Vannak önkénteseink a Hillelből, diákok, akik elmentek a hadseregbe, és reméljük, hogy Ukrajna megmenekül, mert Ukrajna egy nagyon csodálatos hely”

– mondta Yulia Pototszkaja.

The Kyiv Independent on Twitter: „⚡️ State Emergency Service: 6 people injured in central Kharkiv rocket strike, including one child.The missile strike hit Kharkiv’s Freedom Square the morning of March 1, damaging the Kharkiv Oblast administration building.Video: State Emergency Service pic.twitter.com/r7NePb4h5V / Twitter”

⚡️ State Emergency Service: 6 people injured in central Kharkiv rocket strike, including one child.The missile strike hit Kharkiv’s Freedom Square the morning of March 1, damaging the Kharkiv Oblast administration building.Video: State Emergency Service pic.twitter.com/r7NePb4h5V

Elmondta, hogy bár az oroszok támadása óta veszélyes kimenni az északkelet-ukrajnai város utcáira, ő és a Hillel más munkatársai mindent megtesznek, hogy segítsenek „a mi embereinknek”.

„Tartjuk velük a kapcsolatot, és támogatjuk egymást. Vannak önkénteseink, akik egy kicsit tudnak segíteni [az ellátmányok eljuttatásában, de] most nagyon veszélyes [kimenni a szabadba]”

– mondta.

Illia Ponomarenko 🔥 on Twitter: „Putin’s scum targets the Kharkiv region administration.The strike was not accurate, so the building has partly collapsed. pic.twitter.com/Rda5hYSPM2 / Twitter”

Putin’s scum targets the Kharkiv region administration.The strike was not accurate, so the building has partly collapsed. pic.twitter.com/Rda5hYSPM2

A gyorsan fogyó telefon akkumulátorával és áram nélkül nem tudni, hogy Pototszkaja meddig tudja még támogatni a személyzetet és a diákokat, de nem hajlandó arra gondolni, hogy elhagyja Harkivot.

„Reggel 7 órától bombázni kezdtek, és világítás nélkül vagyunk. Sokkos állapotban vagyok, de hiszek abban, hogy a hadseregünk meg fog menteni minket. Talán el tudok [menekülni], de nem akarok. Az otthonomban akarok maradni. Reméljük, hogy hamarosan vége lesz.”

Oleg Szinegubov, a harkivi régió vezetője szerint Oroszország kedd reggel GRAD- és cirkálórakétákat lőtt ki Harkivra, de a város védelme kitartott.

„Az ilyen támadások az ukrán nép elleni népirtás, háborús bűncselekmény a polgári lakosság ellen!”

– mondta.

A golyóálló mellényt és sisakot viselő Szinegubov a közösségi médiában kedd reggel közzétett videóban azt mondta, hogy még korai lenne tudni az áldozatok számát.

Illia Ponomarenko 🔥 on Twitter: „No, it looks like the Kharkiv region administration building is still standing. The strike’s accuracy was lame. pic.twitter.com/TL3PWAoOac / Twitter”

No, it looks like the Kharkiv region administration building is still standing. The strike’s accuracy was lame. pic.twitter.com/TL3PWAoOac

Megosztott egy videót, amelyen látható, amint a harkivi területi közigazgatás épületét rakéta találja el és felrobban. A Reuters ellenőrizte a videó hitelességét.

Oroszország „különleges műveletnek” nevezi ukrajnai akcióit, amelyek célja szerinte nem a területfoglalás, hanem déli szomszédja katonai képességeinek megsemmisítése és az általa veszélyesnek tartott nacionalisták elfogása.

És akárcsak Szinegubov, Pototszkaja is elszánt hangot ütött meg, amikor a Haaretznek azt mondta, hogy

honfitársai a hagyományos ukrán hazafias „Szláv Ukrajini” (dicsőség Ukrajnának) kiáltás helyett a „orosz hajó menjen a p.cs.ba” kifejezésre váltottak,

utalva ezzel ukrán katonák egy csoportjára, akik múlt csütörtökön nem voltak hajlandók átadni egy kis szigetet Odessza partjainál.

Életben lehetnek a Kígyó-sziget ukrán védői

Az ukrán határőrség hivatalos posztban számolt be a fejleményekről.