Körülmetélték az első menekültként született zsidó kisbabát Balatonőszödön

A háború kitörésének évfordulóján született kisfiú és családja a magyar kormány, az EMIH és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége által létrehozott zsidó menekülttáborban lelt menedéket a harcok elől – adta hírül a Zsido.com.

Dr. Jakov Gaissinovitch rabbi, Ukrajna fő mohélja – egyébként maga is menekült –, megtiszteltetésnek vette, hogy elvégezze a menekültként született fiú brit milá szertartását.

A Rozman család legfiatalabb tagja az Aviram nevet kapta. A kisfiú családja még májusban menekült el az oroszok által megszállt Berdjanszkból, és a balatonőszödi zsidó menekülttáborban, a Machne Chábádban lelt menedéket.

„Ennek a családnak a története szívmelengető emlékeztető arra, hogy nem számít, honnan jöttünk, vagy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, mindig találhatunk vigaszt és támogatást közösségeink ölelésében és a hagyományokban, amelyek összekötnek bennünket”

– írta a nagy eseményről beszámoló Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége, kiemelve, hogy „Aviram brit milá szertartását még különlegesebbé tette Köves Slomó rabbi jelenléte, aki Aviram szándekjaként (aki a gyermeket a körülmetélés alatt az ölében tartja) volt jelen”.

„Köves rabbi az EMIH magyarországi zsidó közösségének vezetője, és nagy szerepet játszott az Aviramhoz és családjához hasonló menekültek megsegítésében”

– tették hozzá.

A Machne Chábád menekülttábor, ahol Aviram és családja most tartózkodik, egy olyan hely, ahol támogatást kapnak azok az ukrajnai zsidók, akik a háború miatt sokszor mindent hátrahagyva voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból. A tábort az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége hozta létre az EMIH-el és a magyar kormánnyal szoros együttműködésben, és már több ezer embernek segített a háború okozta nehézségek leküzdésében.

Így néz ki az élet Európa legnagyobb zsidó menekülttáborában (videó)

Balatonőszödre látogatott Köves Slomó az EMIH vezető rabbija és Megyeri Jonatán, a Neokohn főszerkesztője.