Így néz ki az élet Európa legnagyobb zsidó menekülttáborában (videó)

Pár nappal ezelőtt Balatonőszödön járt Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség (EMIH) vezető rabbija és Megyeri Jonatán, a Neokohn főszerkesztője. Látogatásuk célja, a volt kormányüdülőből kialakított menekülttábor bemutatása volt, ahol jelenleg közel hatszáz Ukrajnából menekült zsidó kap teljes ellátást – olvasható a Zsido.com-on.

A tábor megnyitása óta mintegy háromezren voltak már itt, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége, az EMIH és Magyarország Kormánya jóvoltából.

A menekülttábor területén külön-külön élnek a családok mobilházakban.

Minden segítséget és ellátást megkapnak az ideérkezők, az EMIH biztosítja az infrastruktúrát és a kóser ellátást, de van vallási élet, zsinagóga, előadások és gyerekprogramok is.

Szeptembertől az ukrán hitközség az oktatást is beindítja az EMIH segítségével.

A videóban feltűnik Meir Stambler rabbi is, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki Megyeri Jonatánnal beszélgetett a háború kitörése óta kialakult helyzetről, segítségről, reményről és jövőről.

Egy korábbi interjúban a vezető rabbi elmondta:

„Nagy aggodalommal követjük az ukrajnai eseményeket. Ugyanakkor felemelő, hogy milyen széles összefogásnak vagyunk tanúi az egész világon, Magyarországon és a magyar zsidó közösségen belül is.

Rengetegen akarnak segíteni, az emberek a határra járnak adományokkal, és menekültekkel együtt jönnek vissza, az EMIH is rendszeresen indít élelmiszersegély-szállítmányt Ungvárra és Munkácsra.”

Ezeken felül az EMIH a kezdetektől támogatja az ukrajnai menekülteket kóser élelmiszerrel, szálással, pénzbeli adománnyal, továbbá minden forrást megmozgat, hogy az Ukrajnában rekedt embereket átjuttassa a határon.

„Az isteni örök értékek bevezetése az életünkbe most a legaktuálisabb. Tegyük rutiná az imát és a Tóratanulást, az adakozást, egymás megsegítését, aktívan gyakoroljuk a szülői tiszteletet, vagy éppen a gyerekeink szeretetének és nevelésének értékeit, és vezessünk be valamilyen rendszeres micva (vallási jócselekedet) megtartártását az életünkbe. Ha ezt tesszük rögtön nagyobb lesz a biztonságérzetünk, és a szabadságot se fogjuk bizonytalanságnak megélni.

Ez a legősibb zsidó recept a kiszámíthatatlanságra. Higgyék el, működik.”

– tanácsolja Köves Slomó.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Híre ment az ukrán menekülteket ellátó legnagyobb balatoni zsidó tábornak

Balatonöszödön van az Európában egyedülálló, 180 ezer négyzetméteres, ortodox zsidókat ellátó kóser menekültszállás, az EMIH működtetésében.